25 Rreshtat e Mirës

9 compelling seconds that are turning into nightmares

9 compelling seconds that are turning into nightmares

Today I noticed a reaction of the journalist Jonida Alickolli for some young mothers, who according to the journalist, are somewhat exaggerating with lessons for children from the first steps.

I have no comment in this sphere nor the slightest desire to judge without experience. I'm out of this area, but the spikes were inserted into me for a note that I have been holding in my head for a few weeks. It has nothing to do only with young mothers rather than with the wild world of advertising, or as Bruno Patini (French journalist and professor) calls them, the "9 seconds" that have made the hunting network evil. He talks about the commercial model of platforms on publicity, the efficiency of which depends on the network and the dedication of those 9 seconds.

I have followed with interest the famous girls who have become mothers this summer. One more beautiful than the other, candid, desired for their child. I really enjoyed promoting natural childbirth and of course the normal family. I wrote and posted on Tiranapost without limit.

-Today I also read the debate that has started in Kosovo on illiteracy! How well we are talking about it, because who is not throwing wood into that fire that is burning. Politics without politics. We have been thinking all summer, does Rama talk to Basha, but to Meta ?! Who is smarter, but more stupid? And on the other hand we do not know if the schools will start in September and if not, does the Albanian government have a program, does it have a plan B for the online school? Is there a working group that is working? None of this. It does not matter, that the UN has said that two years of burnt school will cause an educational catastrophe, we, it is important to know Besa left and whether Hope comes.

Analfabetizmi dhe injoranca janë buka e kohës sot. Media online pluskon në klikime kur godet poshtë brezit, kur futet poshtë dhe sidomos bie sa më poshtë. Tekstet janë mizore në shumë portale, lajme me çudira fizike, me makabritete dhe sigurisht me skandale treçereku imagjinatë. Ato pak që tentojnë të ruajnë etikën dhe mendjen e kokës janë në stresin e vazhdimësisë apo jo. Jo të fundit për nga rëndësia, reklamuesit (me ndonjë përjashtim të vogël) janë duke shitur produkte vërtet, por edhe duke vënë tulla tek përbindëshi i përbashkët: injoranca. Sendet ndërrohen por njeriu mbetet këtu mbi tokë e sjelljet e tij kanë pasoja. Të gjithë valltarët, politika, media, biznesi janë duke i mbajtur njerëzit të mpirë, sa më shumë të mpirë.

Tani po marr shembullin që nisa në fillim. Kam zgjedhur më delikatin dhe më të sinqertin, sipas meje.

(Për parantezë, reklama është pjesë e kësaj shoqërie dhe kush ka talent, famë, ndjekës dhe shpirt biznesi duhet ta bëjë pa ekuivok, por ka një kufi dhe ende pak vend për jetë private).

Siç ju thashë në fillim, këtë verë u bënë nëna disa vajza të njohura dhe në Tiranapost vumë re se: -dhe ndërsa prisnim me kureshti foton me dorën e vogël, mesazhin e ndjesisë së mëmësisë, pa asnjë përjashtim tek të gjitha u shfaqën tekste të gjata me falënderime për spitalin privat, për biberonin me markën e caktuar, për kremin magjik që duhet blerë në filan adresë për momentin kur përthahen thithkat (nëna ime, që ka qenë mamì, thotë se ditët e para krijohet një kore), për pampersat, etj., etj.

Doja të shkruaja ato ditë: lërini vajzat të lindin rehat, t’i japin gji bebit, të postojnë foton me shokun e jetës, të jenë të lira t'u dhembë barku e të marrin veten për disa ditë nga salla e lindjes. Pas një jave t’i postonin të gjitha reklamat. Pret ai dreq kremi. Do shitet, se nuk ka ku shkon. Nuk mund të të personifikohet nga një shampo dita më e bukur e jetës. Jo të gjithë e kanë provuar dhe kanë fatin të bëhen nëna apo prindër!!

Maybe someone really needs that advertisement, another has a job and gets paid well, maybe, because we are not like Ermal Fejzullahu's wife who gave birth to her fourth child a year ago, and did not post a cream or hospital. Not all hunters waiting at the maternity ward can be easily imposed. This advertising job has become so natural, if not competition on Instagram. It would be good for both parties to calm down, both the advertisers and the girls!

Regardless, I felt remorse and there I realized how savage the network has become and how much damage we are causing to human beings, to that simple thing in privacy called life.

* Box 25 lines of Mira is not allowed to be republished without the permission of the editor. Contact us by email: [email protected]