25 Rreshtat e Mirës

Remembrance of Elsa Lila's lynchers

Remembrance of Elsa Lila's lynchers

By Mira Kazhani / If there is any news that I would not like to post on tiranapost.al, it was about Elsa Lila. I posted it because an artist as opposed to an anonymous, is always news. The fact that she is Elsa Lila does not make her immune. So far I did not mean the choir of online moralists, or as they are often referred to as "professional lynchers".

Personally, I felt sorry for an artist who gave to Albania and did not receive anything in return.

Justice must speak for its actions that led to its arrest.

The presumption of innocence is a universal principle and before we lynch Elsa without a trial, let us remember how much emotion she has given us and how proud she has made us in Italy at a time when Albanians in Albania did not have the image they have today.

I have only met Elsa Lila once in my life. It must have been 2008, when I met him at the Top Channel cafe, smoking a cigarette. No trick, with short hair, and with the melancholy look that had begun to diminish in her, but not intelligence or talent. Occasionally I wanted to find him, contact him for an interview, where did he disappear, what does he do with life, do you sing anymore?

Why did he not sing anymore? How was this possible with him? She, the singer with the angelic look and the most talented after the 90s, who touched Sanremo first.

You remember the year 2003! Sanremo. Elsa Lila sings "Valeria".

Remembrance of Elsa Lila's lynchers
Elsa Lila në Sanremo

Pippo Baudo e prezanton si këngëtare italiane, por ajo nuk ikën nga skena pa përshëndetur në shqip bashkëatdhetarët e saj.

Dje, për ironi policia italiane në njoftimin e saj e quante këngëtare shqiptare!!! Ndryshe nga Pippo Baudo gati 20 vjet më parë që e quante “këngëtare italiane”.

Çfarë ngazëllimi do ketë qenë ky çast për emigrantët shqiptarë që kishin lënë profesione dhe iu dilte shpirti në një Itali që nuk ishte e sotmja në raport me paragjykimet dhe imazhin tonë.

Po ne këndej kufirit që shihnim Sanremon me zhurmën e gjeneratorëve?

Imagjinoni të ekzistonte Facebook, Tik Tok, Instagram, Twitter në vitin 2003, kur Elsa Lila përshëndeti shqip?!

Ne krenoheshim me Elsën atëherë, ndaj sot mos ta demonizojmë para së të flasë drejtësia për aktin e saj.

Mos t'i bëjmë gjyqin një artisteje me të cilën kemi më shumë se një dekadë që nuk dimë ç`bëhet me të. Nuk jeton këtu, dhe nuk përfaqëson as Shqipërinë në ndonjë post.

-E keni parë gjë Elsën të vijë e të këndojë me projekte të qeverisë apo të bashkisë, të ambasadës italiane, etj., etj?

Ncuq!

Një kujtesë edhe për foton me Edi Ramën që qarkulloi dje në mënyrë të ulët!

Fotoja është në thelb epërsi për Elsa Lilën përkundrejt linçuesve të saj, që i kemi parë sa stërmundohen për t'u kapur pas këpucës së pushtetit dhe për pushtet dhe pasi nuk u del gjë, ndërrojnë pllakë, siç ka ndodhur me disa “dashamirës” në fushatat e Lul Bashës.

Në ndryshim nga ata, Elsa Lila i është bashkuar në një moment të jetës një partie në opozitë, PS-së, ku s`mori gjë mbrapsht.

Kur Elsa Lila dilte në foto me Edi Ramën, në vitin 2009 kishte vetëm “grevë urie” në pjatë. Kur Edi Rama erdhi në pushtet, Elsa iku, në ndryshim me ata që ikin se nuk iu vjen në pushtet “pronari-kryetari”, dhe mërziten - jo për parimet!

Sa për principet dhe moralin, atë e kanë për Elsën dhe Elsat, por assesi për adresën e tyre në Facebook dhe atë të shtëpisë.

A ka një foto të Elsa Lilës me Edi Ramën pas 2013-ës? Edhe po të kishte, nuk përbën asnjë problem etik apo moral. Po, sa për të ilustruar nëse ajo fotoja e 2009-ës i dha diçka në këmbim. A përfitoi nga pushteti socialist Elsa Lila?!

Kjo uria për ta shkatërruar e bërë fije-fije një njeri publik me të dëgjuar një lajm, i cili mund të jetë i vërtetë dhe jo, është e rrezikshme. Aty bien fëmijët, adoleshentët, frekuentuesit më të mëdhenj të rrjeteve sociale.

Lynching culture, not Elsa Lila, is our (biggest) problem! And to think that the first front of the lynchers are simply in their work schedule. They are not saviors, nor are they puritans. They are beings with needs, complexes, nightmares. There are parents and people like everyone else, like Elsa, like you who are reading these lines and you should know that today everyone has on hand to be a little more careful when speaking and commenting.

As for Elsa Lila, it was a phenomenon in the world of Albanian art, but we have lost it for a long time. She seems to now belong to her life and misfortunes.

* Box 25 lines of Mira is not allowed to be republished without the permission of the editor. Contact us by email: [email protected].