25 Rreshtat e Mirës

There is freedom, there is no media

Të shkruash mirë, të pyesësh mirë, të jesh sot një gazetar i ndershëm, kërkon para. Sepse gazetaria s’mund të jetë më një profesion i varfër. Gazetaria duhet dhe është biznes. Është punë si çdo punë që të paguan faturat edhe ëndrrat po ke mundësi. Nuk i duhen askujt gazetarët e varfër, dhe një media me pronar të pasur. Si një gazetare që e sheh të ardhmen online gjykoj se informacioni online do të mbijetojë kur publiku të paguajë për të.

There is freedom, there is no media

My fitness instructor comes from the Institute of Physical Education. I met him 7 years ago. What connection can a gymnastics coach have with International Media Freedom Day? Not far from this morning he told me with concern about the emergence of coaches from Youtube and the chaos that has been created in their field.

I said: We are all like that. Some time ago I was in the hospital with a relative and I never knew when she was the nurse at the door, the nurse or the doctor. A standard! A behavior! A rudeness! A hunger! A cold. A greed! A disaster! (but, this is a topic I will do another day).

Në media është e njëjta krizë, por ndryshe nga profesionet e tjerë, tek ne bie ca më shumë në sy bari i keq. S'duhet të sëmuresh vetë apo një i familjes si me spitalin p.sh. Media është kudo sot përmes linqeve të saj në Facebook, në Instagram, në Twitter. Media dhe gazetarët janë në telefonin e të gjithëve me shpejtësinë e dritës. Ata që të duan dhe ata që s'të durojnë dot, madje këta të dytët janë ndjekësit më të bindur.

Por si është media sot? E lirë? Po. Kjo është çështja? Jo.

Nuk fle lepuri tek liria, por tek media vetë. Tek rregullat e lojës që iu është prishur kandari. Tek mungesa e financave dhe rregullat e operimit në treg. Tek ngjitja në skenë e çdo lloj prerjeje. Këtu ka lloj-lloj satrapi.

Pse Media është e lirë:

-Po përsa kohë çdokush thotë çfarë i hipën në kokë, është. Shan e mburr! Një gënjen e një thotë të vërtetën, por 5 të tjerë kane postuar genjeshtrën si të vertetën dhe e vërteta ngelet jetime.

Pse tregun e mbizotëron skandali dhe gënjeshtra:

-Çdo shoqëri ka morbozitet dhe nevoja për të parë video, (këtu e kanë të gjithë pikën e dobët. Boll të shkruash në titulli fjalën “video” dhe disa tituj sa më joshës, të gjithë në rrjetë) skena ku rrihen, ku bëjnë dhe ndonjë gjë tjetër, tallje dhe sharje, tërheqin dhe pikë. Njerëzimi nuk e hesht dot kuriozitetin për jetën e tjetrit e askush dihet nuk mund të kontrollojë çfarë thuhet për të, por çfarë thotë vetë Po.

Boll të hapësh televizorin apo portalet dhe kupton se një "fake news" e kanë të gjithë. E kanë se shumica me gjasë as që nuk e dinë dhe ironia në këtë mes është se dëmi shpeshherë bëhet nga duar të pafajshme.

Të gjitha ndodhin dhe kudo. Mashtrues e amator nuk janë prodhim shqiptar. Çdo vend ka vulgun e vet, por ka edhe "Rai" -n e vet si Italia, "CNN"-in e vet, "The Guardian"-in e vet, "Le Monde"-n e vet. Mbrëmjet në asnjë vend të botës nuk t’i marrin peng 100 emisione politike. Qytetarët janë të bombarduar me informacion nga të gjitha anët. Statuse, artikuj, emisione. Dinë çdo gjë e kuptojnë gjithnjë e më pak për këtë shkak.

Ditën s'ta marrin peng dhjetëra portale që postojnë çdo gomar që fluturon.

A ka autocensurë? Po. Dhe është në një nivel me lirinë e llumit.

Are there good journalists? Yes. And they lined them up in a row with the sludge.

To swear, to threaten, to servile, to save oneself more than the news, is so simple.

To write well, to ask well, to be an honest journalist today, requires money. Because journalism can no longer be a poor profession. Journalism should and is a business. It's a job like any job to pay the bills and dreams you have the opportunity. Nobody needs poor journalists, and a media with a rich owner.

As a journalist who sees the future online I judge that online information will survive when the public pays for it.

Cheaper or better I would choose the second? Freedom can never be measured, because no freedom is unlimited. It’s cliché, I know, but your freedom ends when you touch that of the other. Therefore, you often expected the online media to be a shooter, an executor, a dirty mouth.

The media is fine minded, beautiful irony and the right light in information.

The fate of a fairer media is determined only by the day when citizens will pay for it. Let’s start with a little.

It's like the fate job of my instructor, who is paid the same as someone who leads a hernia knife with Youtube exercises, but the hernia master himself has to become aware of his body and choose the right trainer.

Mind gymnastics does. Bad grass should be abandoned. Must be left without water, light, sun! Wherever you see them, political, non-political shows, portals, newspapers, even on Facebook and Instagram. We all need to reinvent and improve ourselves. Journalists do not live on Mars. They are beings and products of this society despite its benefits and crises. With war and dreams and bills. We are people like you.

While it is a category that should be left to simmer in its own dish.

If you do not feel that there are people like you. Without closing his mouth, but closing the door! The right to speak first, the right to choose second, but not by importance.

* Box 25 lines of Mira is not allowed to be republished without the permission of the editor. Contact us by email: [email protected]