Aktualitet

Soon twinning between Tirana and Taranto

Soon twinning between Tirana and Taranto

The mayor of Tirana, Erion Veliaj, who is in Taranto, Italy, met with the head of the Municipality Rinaldo Melucci with whom they signed a document of understanding which will lead the two cities to a twinning agreement.

The two mayors formalized at the Palazzo di Città this journey, which has already passed through several stages, such as the joint participation in Eurocities, or regarding the expectations offered by the Mediterranean Games.

Soon twinning between Tirana and Taranto

Soon twinning between Tirana and Taranto

“Tirana është një qytet në zhvillim, falë edhe angazhimit të mikut tim Erion dhe ekipit të tij. Tirana, në një farë mënyre ka brenda saj dëshirën për një fillim të ri, gjë të cilën e kemi edhe ne këtu në Taranto, një perceptim i cili gjeti dakordësinë edhe nga vetë kryebashkiaku Veliaj, teksa mbërriti në qytet dhe e cilësoi si “të pastër, me diell dhe plot turistë” - theksoi kryebashkiaku Melucci.

Soon twinning between Tirana and Taranto

“Kemi shumë gjëra të përbashkëta, ndaj dhe duam që këto lidhje ndërmjet Puglias dhe Shqipërisë të forcohen edhe më tej, me kompanitë tona, me të rinjtë tanë, të cilët do të dinë ndoshta të na çojnë drejt një objektivi të përbashkët në 2026 dhe Lojërave Mesdhetare të Tarantos. Ndaj, jemi krenarë të mirëpresim kryetarin e Bashkisë së Tiranës dhe të mund të ndërtojmë së bashku me të, një rrugëtim që do të na çojë larg” tha Melucci.

Soon twinning between Tirana and Taranto

Soon twinning between Tirana and Taranto

While the Mayor of Tirana, Erion Veliaj, said that the fact that thousands of Albanians live in Puglia and vice versa, over 25 thousand Italians have also come to the Albanian capital, makes the two cities quite connected.

"I am proud of this relationship. In my city there are 25 thousand Italians who work and live with us. During 30 years we have made great strides. We were almost the North Korea of ​​Europe and now we are a developing nation and this is also with the support of friendly countries, such as Italy, because it is a completely different thing to have neighbors who attack you," said Veliaj.

Soon twinning between Tirana and Taranto

He added that the agreement that was signed today and the joint twinning proves that humanity is the most important bond of all.