Art dhe Kulturë

10 largest and most visited museums in the world

10 largest and most visited museums in the world

The American magazine 'National Geographic' has published a very interesting guide for museum enthusiasts, styling which are the ten best museums in the world. At the top of the list American magazine has put the Smithsonian complex. As this is the largest museum complex in the world and home to more than 137 million objects. According to some estimates, if you spend a few minutes every day looking at objects, in 10 years you will be able to see only 10 percent of the subjects.

The second place in this list is taken by the most famous museum in the world, the Louvre. This museum is located in Paris, France. It is one of the largest and most famous museums in the world and is also ranked second in number of visitors. It opened on November 8, 1793, after more than two centuries as the Royal Palace, the Louvre opened as a public museum in Paris by the French Revolutionary Government. Today, the Louvre collection is one of the richest in the world, with works of art representing 11,000 years of human civilization and culture. In the 1980s and 1990s, the Grand Louvre, as the museum is officially known, underwent a major remodel. The modern equipment of the museum was added and thousands of square meters of new exhibition spaces were opened. Chinese-American architect IM Pei built a steel and glass pyramid in the center of Napoleon's court. In 1993, on the 200th anniversary of the museum, a previously rebuilt wing, occupied by the French Ministry of Finance, opened to the public. It was the first time the entire Louvre was dedicated to museum purposes.

Smithsonian, Washington, USA

10 largest and most visited museums in the world

The Smithsonian is the largest museum complex in the world and home to more than 137 million objects. According to some estimates if you spend a few minutes every day looking at objects for 10 years you will only be able to see 10 percent of the subjects. So before you start visiting the 19 galleries and museums prepare the plan for what interests you the most and visit them. The biggest attractions are the red shoes that Dorothy wore in the movie "The Wizard of Oz", and the first aircraft designed by brothers Wright and Apollo 11.

Le Louvre, Paris, France

10 largest and most visited museums in the world

Luvri është kala mesjetare dhe ish-shtëpia e mbretërve francezë, para se ta shndërronin në muze, para 20 vitesh. Muzeu ruan koleksionin e objekteve më të rëndësishme nga gjysma e parë e shekullit 19, ndërsa në të mund të hyni përmes piramidës së famshme të xhamit, të cilën e kishte porositur ish-kryetari francez, François Mitterrand. Ekspertët rekomandojnë që vizitën ta filloni në krahun Sully dhe ta përfundoni në dhomat egjiptiane. Por, kurrsesi gjatë këtij udhëtimi mos harroni të ndaleni para një prej kryeveprave të Da Vinçit, Mona Lisës. Muzeu i Luvrit me piramidën e tij spektakolare prej qelqi, është një ikonë në Paris dhe ndër vendet kulturore më të vizituara të botës.

Muzeu i Akropolit, Athinë, Greqi

10 largest and most visited museums in the world

Në vendin e Akropolit, ndërtesa diskrete është shtëpia e një koleksioni magjepsës arti dhe skulpturash dedikuar historisë fetare të Akropolit dhe të gjetura nga gërmimet aty. Muzeu i jashtëzakonshëm i Akropolit vizitorëve të vet u mundëson që përmes dyshemesë së qelqit të shohin gërmimet arkeologjike. Përveç kësaj, vizitorët për herë të parë mund të shohin objekte nga të gjitha anët, të ekspozuara në galerinë Arhaik. Interesimin më të madh në muze e ngjall maketi i Parthenonit në madhësinë reale dhe vizitorët mund të studiojnë edhe detajet më të imëta.

Hermitage, Shën Peterburg, Rusi

10 largest and most visited museums in the world

Në muzeun Hermitazh vizitorët mund të vizitojnë më shumë se tre milionë objekte që nga koha e akullt e deri në shekullin e 20. Muzeun e ka themeluar perandoresha Katerina e Madhe në vitin 1764, pasi kishte blerë një koleksion me 255 piktura në Berlin. Muzeu shtrihet nëpër gjashtë ndërtesa, ndërsa ai më impresivi është Oborri Dimëror. Përveç Pikasos, Gauguin, Cézanne dhe Da Vinçit, vizitorët mund të shijojnë koleksionin privat të carit Nikola II dhe Dhomën e Artë, e cila ruan kryevepra të Euroazisë dhe Orientit. Carl Nikolla I urdhëroi hapjen e Hermitazhit për publikun, dhe në vitin 1852, që ishte galeria e parë publike në gjithë Evropën Lindore. Koleksioni i tij ka mbi 3 milionë vepra.

Muzeu Britanik, Londër, Britani e Madhe

10 largest and most visited museums in the world

Muzeu më i madh në ishull, Muzeu Britanik, ruan koleksionin arkeologjik dhe etnografik, respektivisht të më shumë se tetë milionë objekteve nga kohët parahistorike, pjesë të Parthenonit e deri te pallati i Asirisë. Po ashtu, këtu vizitorët mund të shijojnë koleksionin e dytë më të madh jashtë Egjiptit, ndërsa pjesa më e vlefshme është gjithsesi Guri Rosetta, i cili daton nga viti 196 para Krishtit. Fakti më i rëndësishëm për muzeun Britanik është se hyrja është falas. Ky muze mbulon çdo aspekt të historisë dhe kulturës njerëzore, duke përfshirë thuajse çdo civilizim të botës. Nëse do t’ju duhet të zgjidhni vetëm një vend në Londër për të vizituar, ky është padyshim Muzeu Britanik.

Muzeu Prado, Madrid, Spanjë

10 largest and most visited museums in the world

Muzeu Prado për koleksionin madhështor të veprave artistike nga e gjithë bota mund t’u falënderohet mbretërve dhe mbretëreshave spanjolle që i kanë mbledhur me vite. Pjesa kryesore e tij vjen nga familja mbretërore spanjolle, nga Hasburgët dhe nga Burbonët. Pjesa kryesore e tij vjen nga familja mbretërore spanjolle, nga Hasbburget dhe nga Bourbonët. Koleksioni me veprat e mjeshtërve të mëdhenj spanjoll si Velazquez, Goya, Murrilla dhe në veçanti El Greco është i paçmuar. Përveç piktorëve spanjollë, Velazquez dhe Goya, Prado ka edhe koleksionin e madh të artistëve italianë dhe flamanë.

Muzeu i arteve Metropolitan, Nju Jork City, SHBA

10 largest and most visited museums in the world

Muzeu Metropolitan është më i madhi në hemisferën veriore dhe mbulon të gjithë periudhat nga antika deri tek e tashmja. Ka më shumë se dy milionë objekte, ndërsa hapësirat e tyre janë aq të mëdha sa që disa i quajnë muze të veçanta. Përveç historisë amerikane, muzeu ruan edhe vepra nga historia evropiane dhe historia e Egjiptit. Vepra më impresive gjithsesi është “Adami dhe Eva” e Albrecht Durerit, ndërsa përveç kësaj mund të shikoni vepra të Botticellit, Rembrandt, Degas dhe Rodin.

Muzeu i Vatikanit, Vatikan, Itali

10 largest and most visited museums in the world

Në më shumë se 1400 dhoma vizitorët e muzeve të Vatikanit mund të shohin vepra të ndryshme botërore, të cilat i kanë mbledhur papat me shekuj. Me muzetë janë të lidhura edhe dhomat e Rafaelit, të cilat i ka pikturuar Rafaeli dhe Kapella Sistine, kupolën e së cilës e ka pikturuar Mikelanxhelo i famshëm, ndërsa përveç tyre nuk duhet t’i lëshoni pa parë edhe ekspozitat egjiptiane dhe etruske. Origjina e muzeve të Vatikanit nis vetëm nga një skulpturë në mermer, e blerë 500 vjet më parë. Skulptura përfaqëson Laocoonte, prifti që sipas teologjisë greke tentoi të bindte trojanët që të mos pranonte kalin e drurit. U gjet më 14 janar të 1506 në një vreshtari pranë basilikatës së Santa Maria Maggiore. Papa Giullio II bleu këtë skulpturë nga pronari i vreshtave. Një muaj më vonë skulpturat u ekspozua para publikut të Vatikanit.

Galeria Uffizi, Firence, Itali

10 largest and most visited museums in the world

Galeria Uffizi ruan një nga koleksionet më të mira të artit të periudhës së Rilindjes në botë. Në këtë muze gjenden të gjitha pikturat e famshme të piktorëve të Rilindjes italiane. Të gjithë piktorët e famshëm janë këtu. Por jo vetëm kaq. Përveç piktorëve të Rilindjes, në këtë muze do të mund të shijoni edhe veprat e mjeshtërve mesjetarë dhe të Barokut, ndërsa ajo që nuk guxoni kurrsesi ta lëshoni është kryevepra e Botticellit, “Lindja e Venerës”.

Rijksmuseum, Amsterdam, Holandë

10 largest and most visited museums in the world

At the Rijksmuseum you can see more than 900,000 works, while especially interesting are the works of Dutch masters such as Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn and medieval masters. The museum was renovated in 2012, and reopened last year. The main attraction in this museum are the medieval works. But here is also Rembrandt's famous painting "Night Watch" (1638). In this painting, a commission from the city militia, which carried out checks before the city woke up, Rembrandt would create the largest format of his paintings with a height of 5m.