Art dhe Kulturë

"Pinocchio", the newest theater for little ones in nature, at the Lake Park

"Pinocchio", the newest theater for little ones in nature, at the Lake

One of the Lake Park spaces, known as the old Conversations by architect Max Velo, has been transformed into an open-air outdoor theater for children. The summer theater will be named "Pinocchio" and is a gift from the Municipality of Parma and the "Collodi" Foundation, in honor of the great Italian writer, who created the famous and beloved character for children, Pinocchio.

The Mayor of Tirana, Erion Veliaj and his counterpart from Parma, Federico Pizzarotti, together with a group of children, inaugurated today the newest theater in the city, where the installation of "Pinocchio", the work of the famous Albanian artist, is located. , Klement Zoraqi.

Veliaj said that Tirana is a city in progress, which is clearly stated by the transformation of the Lake Park, from a space full of kiosks and garbage, to one of the most preferred areas for citizens and tourists.

"Pinocchio", the newest theater for little ones in nature, at the Lake

"This is one of those points where we have intervened to turn it into a relaxing space, a theater with performances for children. It is very important to make some progress every day. The fact that a few hours after last night's match, where the entire Lake area was occupied by fans, we find it clean and ready to recover with new works, new projects and this fantastic Theater, speaks volumes about what culture we have in our city. "The fact that all those people who came from Rome and Rotterdam were surprised by a clean Tirana, with cultured, hospitable people and a city that knows how to withstand large flows, shows that the best is ahead," he said. Veliaj.

Ai shtoi se vendimet që merren sot për qytetin janë të rëndësishme për të ardhmen e fëmijëve. “Pyetja që duhet t’i bëjmë vetes është: “Punët që bëjmë në Tiranë, a janë më mirë për fëmijët apo më keq? Nëse punët që bëjmë e prishin qytetin, nuk i rregullojnë këto hapësira, nuk i pastrojmë, atëherë është më keq për brezin që vjen. Nëse puna jonë prodhon hapësira të tilla, ku ju mund të shkëlqeni, mund të tregoni talentin tuaj, mund të duartrokiteni, do të thotë se kemi bërë diçka të mirë. Unë besoj se përgjigja është: Kjo që bëjmë është më mirë për fëmijët, jo për muhabetet e vjetra të të rriturve, por për muhabetet e reja të fëmijëve. Do të thotë se kemi bërë gjënë e duhur”, tha ai.

"Pinocchio", the newest theater for little ones in nature, at the Lake

Në prag të 1 qershorit dhe të “Javës Italiane të Kulturës”, Festës së Fëmijëve, Tirana po bëhet gati për një sërë aktivitetesh të rëndësishme. “Ne kemi disa aktivitete në prag të 1 Qershorit. Së pari, do të hapim Kopshtin Zoologjik, i cili u mbyll sepse nuk kishte kushtet e nevojshme. Sa herë që do të ndryshosh diçka, ngrihet ajo histeria e fillimit: Mos e prek këtë, mos e prek atë! Por, sot bëmë mirë që e prekëm Liqenin, e pastruam, e çliruam dhe rregulluam shumë prej këtyre hapësirave, që kanë qenë të vandalizuara. Bashkë me Komunën e Parmës do të kemi “Ballon me maska” të Verdit, por kemi disa aktivitete me Ambasadën Italiane, për atë që do jetë “Java Italiane e Kulturës”, deklaroi Veliaj.

The Mayor of Parma, Federico Pizzarotti, underlined that the inauguration of the Collodi Theater (Pinocchio) will be one of the places of twinning between the two cities. The first to ascend the stage of the new theater in the capital were the students of one of the 9-year schools of the capital, who performed the adventures of Pinocchio.