Ekonomia

From flowers to trips, what are the gifts of Albanian parents for their children's teachers?

From flowers to trips, what are the gifts of Albanian parents for their

For years, March 7 has turned into a stressful day for parents, thinking about what gifts to give teachers to ensure that their children do not feel left out of the ecosystem. Sometimes even as a gift contest.

Teachers do a wonderful job, so it's natural that parents want to reward their hard work with a gift, but the line between modesty and competition among children for the most valuable gift is not found.

To give or not to give gifts is a decision that puts a lot of pressure on parents whose children are in school. It even starts in the preschool system, with nurseries and kindergartens.

In an observation of the market, in addition to traditional gifts such as flowers, jewelry and accessories, other forms of gifts have started. The development of technology has brought a variety of tools for giving and receiving gifts, such as electronic coupons, shopping cards, etc.

In various conversations with parents in several schools in the capital, it is reported that some parents have also donated money to teachers. Other arrangements include trips abroad for teachers.

Gama e dhuratave të tjera të konsideruara janë: libra apo kuponë për blerje librash në vlerë 2000-3000 lekë; bizhuteri që nisin nga 2500 deri në aksesorë prej ari që arrijnë 20 mijë lekë; tufa lulesh prej 1500-2000 lekë, shpesh të shoqëruara e me një zarf me vlera monetare; forma grumbullimi parash që dhurata ta blihet e përbashkët ose dhurimi i vlerës finale të parave, ku shuma që kontribuonte secili nxënës ishte 1000-1500; kuponë në dyqane të caktuar qoftë aksesorësh por edhe të orendive shtëpiake; udhëtime, kryesisht brenda vendit, në destinacione të afërta me pagesë hoteli etj.

Komercializimi i “dhënies së dhuratave” është bërë një problem kaq i madh social, saqë disa prindër ‘ankohen’ që humbi vlera e vërtetë e ditës, që një dhuratë modeste për vlerësimin e përkushtimit të mësimdhënies nuk ekziston më.

Sipas tyre, ka figura mësuesish modestë dhe të pacenuar nga ky fenomen, por janë presionet sociale që të mos mbetet fëmija jashtë rryme që i nxit të jenë pjesë e këtij komercializimit.

Në fund të ditës, ata që ‘përfitojnë’ janë bizneset.

Në rrjete sociale ka fushata marketingu të sponsorizuar disa javë para 7 Marsit, si përkujtim për prindërit që të mos harrojnë këtë ditë. Këta biznese online nisin nga aksesorët, veshje, libra apo e dhurata të personalizuara ose handmade.

Këta të fundit kanë vlera më të larta për shkak të autenticitetit që i karakterizon, nisin nga qirinj të personalizuar 1500 lekë deri të gdhendje në dru 6000 lekë.

Ekspertë të fushës së sjelljes sociale ngrenë pyetjen: Nëse edhe mësuesit po humbasin kufirin midis vlerësimit të sinqertë dhe ryshfetit, kush do të jetë në gjendje t’ua mësojë atë fëmijëve?/ D.Hyka

This wall art was published by Monitor.al and reposted by Tiranapost.al