Ekonomia

Around Europe... for 24 hours; the new travel trend of Albanians

Around Europe... for 24 hours; the new travel trend of Albanians
After passing the passport control at the Rinas Airport, Anila Miraku thought that she still had time for a coffee, until boarding was opened for her plane.

It was 05:30 and she was leaving at 06:10 for Pisa, Italy. Together with her friend, they would experience the adventure of traveling during the day, since the return would be at 9:00 in the evening.

Anila is neither the first nor the last to embrace the trend of day trips to various nearby European destinations, where the cheap price of tickets and increased access to flights with several schedules has made it more tangible.

In recent years, a new trend has begun to emerge among Albanians: day trips to major European cities. While flights to European destinations have increased significantly, Albanians are becoming part of a new tourist movement, avoiding the high costs of hotel accommodation.

The phenomenon points to a change in the perception of travel, making it more accessible and acceptable to more people.

Instead of planning a long stay in one destination, they choose to take advantage of short flights to different cities.

This trend is a response to the increase in the number of flights to popular European metropolises. For Albanians, a day trip has become possible, thanks to its short time, especially in Italian cities and the lower cost, due to the avoidance of accommodation.

They can explore the culture, architecture and gastronomy of a city in just a few hours, to return home the same day.

While hotels can offer luxury and comfort, day trips give the freedom to explore without limits, making each moment have its own unique value.

In this new wave of day trips in Europe, small tour agencies and guides are playing a key role in increasing demand.

These agencies, by focusing their services on unique and personalized experiences, have made it possible for travelers to enjoy a rich and varied trip while reducing expenses.

Specialized guides provide valuable information and advice on specific cities, making the trip not only beautiful, but also culturally valuable.

Ilirida Travel informs us that the demand for such trips has increased. According to them, the main reason is related to the fact that low cost air travel companies have brought several schedules in one day.

Also according to them, the flexibility for nearby cities within an hour's flight makes it possible to enjoy a few hours in a certain destination.

Për më tepër, që çmimet e biletave kanë qenë tejet të lira. Për një person, bileta vajtje-ardhje në disa nga qytetet kryesore italiane kushton rreth 30 euro, ose edhe më pak.

Për shqiptarët, zgjedhja e agjencive dhe guidave të vogla është një mënyrë e sigurt për të eksploruar destinacionet e tyre të dëshiruara me një ndihmë profesionale.

Këto agjenci ofrojnë paketa të personalizuara dhe të përshtatshme, duke përfshirë propozime të detajuara për rrugëtimin e udhëtimit, sugjerime në atraksionet kryesore dhe zgjidhje të shpejta për nevojat e ndryshme të udhëtarëve.

Në këtë mënyrë, udhëtarët ndihen më komodë dhe të sigurt për të eksploruar këndvështrimet më të bukura të qyteteve europiane në një kohë të shkurtër.

Sokol Dodbiba, nga agjencia Union Travel, thotë për “Monitor” se kanë nisur të aplikojnë udhëtime të tilla, si dhe kanë pasur kërkesa nga shumë persona. Sipas tij, çmimi i ulët i fluturimeve është një nga avantazhet më të mëdha që shqiptarëve u ka munguar për vite me radhë, të cilin po e shfrytëzojnë tani.

Një avantazh i rëndësishëm i agjencive dhe guidave të vogla është aftësia e tyre për të përdorur njohuritë e thella lokale dhe për të sjellë në vëmendje skenat më të padukshme të një qyteti. Në këtë përvojë të personalizuar, udhëtarët mund të zbulojnë restorante autentike, ngjarje lokale dhe histori interesante, duke bërë që secili udhëtim të jetë një aventurë e vërtetë.

Sigurisht edhe siguria që një guidë të ofron, duke të garantuar që mund të shijosh një qytet europian brenda një dite, pa u shqetësuar që nuk do arrish të kapësh oraret, ka bërë që agjencitë dhe guidat e vogla të jenë një partner i parapëlqyer për ata që dëshirojnë më shumë se thjesht një vizitë turistike të zakonshme.

Erjan Guxha, nga Travel Media, thotë se, tendencat e udhëtimeve ditore janë rritur shumë kohët e fundit, për disa arsye.

“Kryesorja janë biletat e lira. Nëse dikur duheshin 500 euro për të vizituar një vend, tani me 50 euro mund të shikoni një nga 7 mrekullitë e botës, Koloseun dhe pjesën tjetër të Romës.

Gjithashtu një arsye është shfrytëzimi i fundjavës në mënyrë të shkëlqyer dhe janë shmangur disi vizitat brenda Shqipërisë. Një arsye tjetër e nxitjes së kësaj tendence, është fakti që bëhet shumë më lehtë bashkë gjithë shoqërinë”, – thotë z. Guxha.

I pyetur të ndajë me ne një nga udhëtimet e fundit që ka realizuar si guidë, ai tregon që sapo përfundoi udhëtimin e radhës ditor në liqenin e Komos, trenin Bernina Express dhe St. Moritz, dy shtete në një ditë.

“Konsumuam një briosh në Itali, hëngrëm drekën në Zvicër dhe u kthyem të hamë darkën në Shqipëri, brenda një dite”, – tregon ai më tej.

Sipas tij, muajt e fundit, destinacionet më të preferuara janë Roma, Milano dhe liqeni i Komos, Bernina Express.

"Not everyone thinks it's possible to travel within a day and many people think it's impossible, but every day more and more, Albanians are traveling more abroad than within the country. This can be bad news for the economy, but good for the culture that traveling abroad gives you", says Mr. Guzha.

According to him, they continue to benefit from the ticket prices, as they are very cheap and the requests for daily trips are mainly from young people, as it requires more energy and longer walks.

"This trend will continue as long as Wizz and Ryanair have flights to Albania and suitable ones, that is, in the morning and in the evening," he concludes.

Not only us

Across Europe, the trend of day trips has gained a significant presence, indicating a change in the perception of travel. Many European travelers are turning to short and intensive experiences in various destinations in their own countries.

This travel pattern has reflected a preference for using short periods of time to explore major cities, avoiding the need for long stays and high accommodation costs.

The reasons for this trend are many and complex. An important impact is the increase in the number of short and cheaper flights across Europe. This has made it possible for travelers to plan and make quick and efficient journeys to different destinations, without wishing for a long layover.

The trend reflects a cultural shift where travelers are more interested in in-the-moment experiences and spreading their activities over the course of a day. Social networks are also thought to be a factor in driving this trend, as not only local guides, but also various individuals increasingly 'advertise' this recent convenience.

Another important reason is the need for flexibility and independence. According to travel experts, day trips offer the opportunity to create unforgettable memories even in a very short period.

For many people, this travel model is a convenient way to experience different experiences without being burdened with long and complex arrangements.

This trend is reflecting the general demand for a new form of tourism, where speed and freedom of movement are valued more than staying in one place for a long time.

Originally published on monitor.al