Seksi

Fear of sexual intercourse: How does Genophobia manifest and is it curable  

Fear of sexual intercourse: How does Genophobia manifest and is it curable

Fear takes the most unexpected forms and genophobia is one of them: including the sexual sphere, this phobia has its roots in total rejection of any approach and act of a physical nature.

Here's how the disorder manifests itself and what can be done to combat it.

Genophobia: meaning and etymology

The term genophobia is defined as a strong fear of sexual intercourse and of any physical activity involving intimacy. Sometimes the term erotophobia is also used to describe this phobia, but nevertheless has a broader meaning, extending the fear not only to sex, but also to nudity and contact with body fluids.

Genophobia is often described as a type of anxiety disorder.

In this case, sexual intercourse is the stimulus that causes anxiety and anxiety pushes the person to change behavior even drastically to avoid that situation.

The causes that lead to the emergence of genophobia are different:

1. Trauma from rape / sexual abuse

Those who have suffered sexual violence may develop genophobia during the process of rebuilding their psycho-emotional balance.

2. Fear of getting sick

Sexual intercourse, if unprotected, carries the risk of many sexually transmitted diseases, including HIV. Those who suffer from genophobia are afraid of getting sick and therefore see sex as something potentially dangerous despite safeguards.

3. Performance anxiety

Ndonjëherë ankthi i performancës mund të kthehet në gjenofobi të vërtetë: kur personi ka frikë se nuk mund të kënaqë partnerin.

4. Frika kulturore/fetare

Ata që jetojnë një sistem fetar ose kulturor që nuk i miraton marrëdhëniet seksuale në një tjetër, mund të zhvillojnë gjenofobi si pasojë e ndjenjës së fajit dhe frikës nga thyerja e praktikave fetare ose kulturore.

5. Dismorfizëm

Të kesh turp nga trupi ose të jesh i bindur se ke një "defekt" fizik që duhet eliminuar, e shtyn personin të shmangë çdo kontakt intim, nga frika se mos gjykohet apo tallen.

6. Vaginismus

Tkurrja e pavullnetshme e muskujve të vaginës gjatë penetrimit është një problem që bën që shumë femra të kenë frikë nga akti seksual. Kjo për shkak se vaginizmi e bën marrëdhënien jashtëzakonisht të dhimbshme në mos të pamundur dhe e bën personin të preferojë të shmangë totalisht momentet e intimitetit për të mos ndjerë dhimbje.

Simptomat e genofobisë

Përgjigjet ndaj gjenofobisë janë shpesh subjektive, por është ende e mundur të identifikohen simptoma specifike:

frikë ose ankth i fortë dhe i menjëhershëm sa herë që mendoni për seksin ose hyni në intimitet;
sulme paniku;
nervozizëm;
gjumë i shqetësuar dhe vështirësi për të fjetur;
parehati fizike: të përziera, dhimbje koke, marramendje dhe tension muskulor.

Other signs of genophobia are manifested through behavior that pushes the person to avoid and / or discourage intimate contact.

Here are some examples:

sabotaging the relationship with the partner to avoid sex;
making excuses for not having intimate relations;
refuse to enter into romantic relationships in favor of loneliness;
making the appearance undesirable (more or less consciously);
immobility during sexual intercourse.

Genophobia: treatment and cure

Many people feel ashamed and reluctant to share such a deeply personal phobia, but consulting a psychotherapist experienced in sexual matters can be enlightening to find the right strategies based on your situation and defeat genophobia.

Tiranapost.al