Lajme nga Bota

The deadly capsule that was lost in Australia is found

The deadly capsule that was lost in Australia is found

Authorities in Western Australia say they have found a small radioactive capsule that went missing last month.

The emergency services literally found the "needle in the haystack".

A major search was launched when the object was lost while being transported along a 1,400 km (870 mile) route across the country.

Authorities released a close-up photo of the pea-sized capsule - which could cause serious harm if left in the wild

A serial number enabled them to verify they had found the correct capsule, which is 6mm in diameter and 8mm long.

Kapsula përmban një sasi të vogël të Caesium-137, i cili mund të shkaktojë dëmtim të lëkurës, djegie ose sëmundje nga rrezatimi.

Gjigandi i minierave Rio Tinto kërkoi falje për humbjen e pajisjes, e cila përdoret si matës densiteti në industrinë e minierave.

Një "zonë e nxehtë" prej 20 metrash është krijuar rreth kapsulës dhe ajo do të vendoset në një enë plumbi.

Do të ruhet në një vend të sigurt në qytetin e Newman gjatë natës përpara se të transportohet në një strukturë të sigurt në qytetin e Perth të enjten.

Kapsula u gjet kur një automjet i pajisur me pajisje të specializuara, i cili po udhëtonte me 70 km/h (43 mph), zbuloi rrezatimin.

Pajisjet portative të zbulimit u përdorën më pas për të lokalizuar kapsulën, e cila u gjet rreth 2 metra nga rruga.