Lajme nga Bota

In Japan, dating is not done by couples, but by their parents

In Japan, dating is not done by couples, but by their parents

It's a steamy summer afternoon in the Japanese city of Osaka, where a group of about 60 men and women have gathered for an "omiai," or matchmaking, session to find true love.

They shuffle, darting from one end of the conference room in the Sakai Chamber of Commerce building to the other as they assess potential matches — and competition.

But this is not an ordinary event.

Participants talk about their hobbies, favorite movies or restaurants, or even about themselves. They talk about their grown children, still single, whom they hope to bring together and marry.

Një grua, rreth të 60-ave, flet me krenari për djalin e saj 34-vjeçar, një mësues i shkollës fillore publike. Një burrë në të 80-at flet me dashuri për djalin e tij me karrierë, 49 vjeç, i cili punon si kontrollor në një kompani elektrike.

Secili nga prindërit ka shpenzuar 14,000 jen (96 dollarë) për të marrë pjesë në këtë ngjarje, të organizuar nga agjencia e mblesërisë Shoqata e Prindërve të Informacionit për Propozimin e Martesës.

Me rritjen e kostove të jetesës, perspektivat e dobëta ekonomike dhe kulturën kërkuese të punës, më pak japonezë sot zgjedhin të martohen dhe të kenë fëmijë. Prindërit e tyre, të alarmuar nga zvogëlimi i mundësive të tyre për nipër, po ndërhyjnë.

Sot në Japoni ka më pak martesa, më pak lindje dhe më pak njerëz. Popullsia ka qenë prej kohësh në një trajektore në rënie.

All of this has left a growing headache for a government that must somehow finance the health care and pensions of a rapidly aging population with an ever-shrinking number of young taxpayers.

Japan's rural communities are dying out. The problem is, also in big cities.