Librat e Arlindës

My 2020 books

My 2020 books

We are all waiting, as not often indeed, for even these last days of this unlikely 2020 to pass whirlwind. In fact, we Albanians could not wait for 2019 to leave us, an unfortunate year that shook our hearts and bodies even under the shocks of earthquakes that took the lives of Albanians and destroyed the toil and property of many others. As if to magically expect everything to change, from today to tomorrow. In fact, everyone has experienced in their own way these very difficult moments that do not end and that all together constitute another year of everyone's life. In fact, for me personally, books have filled the void of time that does not pass, as well as books that teach that what we are going through has not happened only once in history, humanity has gone through even worse, it seems like an ointment of wisdom lest it seem to us that we are living the end of the world. Anyway, at this end of the year, with the great hope that a raging light is appearing at the end of the tunnel, it seems appropriate to me to make a summary of my 10 2020 books.

My 2020 books

1. Vincent by Barbara Stok, is one of the most beautiful graphic novels I have seen that talks about Van Gogh's life in Arla, with wonderful illustrations and texts that is also a very beautiful object from a visual point of view. I am very proud of this work which I translated myself during the closing days and which has given me many lessons of life and endless pleasure.

My 2020 books

2. Fate and the Storm by Lauren Groff, a book about love, marriage, secret, the unspoken, the pen of a great writer full of imagination and astonishing sharpness. An amazing two-part writing inside a book, where it seems as if the lives of two people who are as familiar to each other as they are unknown really come to life. One of the most beautiful books I have ever read.

My 2020 books

3. Fluturimi i fundit nga shkrimtarja e njohur Brunilda Zllami, e cila merr në vëmendje jetën e një gruaje, të përndjekur nga një fat i zymtë, në luftë për jetën dhe pranimin e saj ashtu siç ajo të vjen. Si ngaherë Brunilda arrin të shkruajë një libër rrembyes dhe plot narracion që mahnit lexuesin e saj besnik që e ndjek në çdo hap të karrierës së saj të çimentuar tashmë.

My 2020 books

4. Pertej dimrit nga Isabel Allende, shkrimtarja jonë ekskluzive erdhi me një libër shumë bashkëkohës, me aktualitetin e ditëve që jetojme. Ngjarjet zhvillohen në SHBA, por që personazhet medoemos do të lidhen me Kilin, apo me rrënjët latinoamerikane, e pashmangshme në librat e Allende-s. Ky është një libër që trajton plagët e emigrimit, antitrampizmin, dashurinë e vuajtjen, por edhe shpresën që vjen pas saj. Isabel Allende këtë vit përmbylli edhe trilogjinë për femijë e të rinj që fillon me Qyteti i shtazëve, vijon me Mbretëria e dragoit të artë dhe përfundon me Pylli i pigmejve.

My 2020 books

5. Pasion i thjeshtë i një shkrimtareje të madhe franceze si Annie Ernaux, një libërth i vogël, por tejet intens. Është një grua në qendër e cila ka rënë pre e një pasioni trallisës, e gjithë jeta e saj vihet në funksion të këtij pasioni që edhe pse i thjeshtë siç thotë shkrimtarja, ka aftësinë të bllokojë mendjen, kohën e gjithë qenien tënde me një pushtet demoniac. Thuajse i tërë libri rrëfen pikërisht këtë ndjesi që zgjat aq kohë sa frymon pasioni.

My 2020 books

6. Letërsia suedeze më ka tërhequr përherë shumë për ngjarjet me karakter thriller që trajton po dhe inteligjencën e hollë me të cilën shkruhen romanet. Burri që vëzhgonte gratë, i dyti pas Burri që nuk ishte vrasës, i shkruar nga dyshja suedeze Hjorth&Rosenfeldt. Edhe ky është një roman joshës skandinav nga ata që s’të lëshojne nga faqja e parë në të fundit. Sebastian Bergmani eshte psikiatri profilizues që i lidh të dy librat dhe përmes përfigurimit të vrasësve i jep përgjigje edhe pyetjeve personale që e torturojnë përgjate gjithë jetës së vet. E bukur në këta libra është pikëpamja se askush nuk lind vrasës, janë shumë gjëra që shënjojnë jetën e sekujt duke ndikuar në mënyrë të pashmangshme në atë se çfarë do të jetë apo bëhet dikush.

My 2020 books

7. Një tjetër suedeze si Camilla Läckberg, erdhi në shqip me librin e saj të shtatë, Mbytja, një nga më të bukurit e serisë. Në qendër historia e një shkrimtari të suksesshem me shumë dritëhije në të shkuarën e vet. Edhe ky një libër shumë inteligjent, nga ata fundi i të cilit është i pamundur për t’u zbuluar për nga mënyra aq misterioze sesi është ngjizur historia.

My 2020 books

8. Një dëshirë e madhe për të jetuar i Fabio Volos, ky libër përkufizohet nga thjeshtësia e të shkruarit. Të thënit të gjërave troç, aq troç sa të duket se dikush t’i ka nxjerrë nga mendja teksa i ke menduar e t’i ka hedhur në një roman. Në fakt këtë bën Fabio Volo dhe mbase prandaj është kaq i dashur për lexuesin, sidomos për lexuesin e ri që priret të jetë më pak i sofistikuar, më i drejtpërdrejtë dhe që kërkon përgjigje më të shpejta. Frazat e Fabio Volos janë nga ato që të nguliten në mend shumë natyrshëm, edhe nëse ky nuk është qëllimi yt kryesor.

My 2020 books

9. Banda e fëmijëve dhe Puthje e egër, nga i mirënjohuri Roberto Saviano, janë një diptik, dy romane të shkruara mjeshtërisht nga një njeri që të shkruarin e ka ngritur në një nivel shumë të lartë. Por ka dhe shumë aktualitet tema që trajtohet, fëmijët e lindur në një realitet të vështirë, qenie inteligjente e të pafajshme, por të gjendura në një kontekst pa mbrojtje dhe ku modeli i pasurimit të shpejtë është vetëm krimi e gjendet kudo, do të bien pre duke paguar edhe çmimin më të shtrenjtë, atë të jetës.

My 2020 books

10. The diet of longevity by Walter longo, is not a book of 2020, but it has become the mantra of my life, with it I am convinced that if I live together I will live long and well. Walter Longo explains in detail what happens to the cell after each meal we eat. What is the lifestyle that should be embraced to stay young inside and consequently outside.