Opinion

Self-love is very positive, until it becomes dangerous and unhealthy

Self-love is very positive, until it becomes dangerous and unhealthy

The Maori Moiger

During the Industrial Revolution, the entire social and economic structure of society was carefully planned and designed to ensure that people understood that they were all working as part of something bigger: family, work, society, country.

However, in recent decades, more and more people have realized how important it is to put themselves first, take care of and love themselves, which will help them love and care for everyone else. others.

But before we get down to the nitty-gritty, it's worth pointing out that according to both our observations and some scientific studies, this is a good thing. Because it makes us healthier, more stable and more balanced people.

Author Shannon Kaiser writes in her book The Self-Love Experiment: "Whether you want to lose weight, find your dream job, your soulmate, or pay off debt, it all comes down to self-love and self-acceptance. ".

So it's not hard to understand the importance of self-love in one's journey to improve one's life and those important to us. In theory this is a good thing. However, in practice it seems that in recent years, self-love has grown to such proportions that some people seem to be obsessed with it. Today many people think that they must love themselves in every situation, and that society must do the same, always and unconditionally.

Lonely, stressed and frustrated

Revista “TIME” e trajtoi gjerësisht këtë prirje kohët e fundit duke u përpjekur të shpjegojë se përse sot, kur dashuria për veten lavdërohet kaq shumë, njerëzit duket se ndihen më të vetmuar, të stresuar dhe të frustruar se kurrë më parë. Në artikullin në fjalë u cituan studime që tregonin se normat e vetmisë kanë arritur një kulm të paprecedentë vitet e fundit, pjesërisht për shkak të Covid-19, që rriti distancën mes të gjithëve.

Por ai nuk ishte faktori i vetëm. Për shembull, një studim i kryer nga grupi hulumtues Cinga, zbuloi se gati 80 për qind e të rinjve midis moshës 18-24 vjeç ndiheshin të vetmuar. Një studim tjetër i ngjashëm zbuloi se edhe para Covid-it, në vitin 2018, një shumicë (54 për qind) e amerikanëve mendonin se askush nuk i njihte realisht në detaje.

Theksimi i ndarjes në vend të lidhjes

Shumë ekspertë po analizojnë të dhënat e zymta që rrethojnë ndjenjat e vetmisë dhe të huajëzimit në shoqërinë tonë moderne, duke u përpjekur të shpjegojnë pse në një kohë kur të gjithë janë më të hapur për të qenë më të ndjeshëm dhe për të ndarë ndjenjat, njerëzit ndihen kaq shumë të vetmuar.

Një nga këta ekspertë është dr.Den Sigëll, ekspert në psikiatri në Universitetin e Kalifornisë dhe autor i librit “Intraconnected”. Në librin e tij, Sigëll i referohet kulturës bashkëkohore perëndimore si “kultura e ndarjes”. Ai vë në dukje se kultura jonë sot e “e vë më shumë theksin tek ndarja dhe jo lidhja, tek pavarësia në vend të ndërvarësisë, tek individualiteti në vend të identitetit të përbashkët”.

Një shembull tipik vërehet në Instagram, ku burra dhe gra të bukura ndajnë prova fotozhenike të dashurisë së tyre për veten, ndërsa marrin dashuri virtuale nga mijëra ndjekës të rastësishëm, dhe po ashtu reklamojnë produkte dhe shërbime të ndryshme gjatë rrugës.

Në një kulturë ku kjo është e vetmja gjë që duhet të bësh për të siguruar jo vetëm jetesën, por edhe për të marrë dashuri nga njerëzit në internet, ekziston gjithmonë një nevojë e vazhdueshme për ta krahasuar veten me të tjerët, gjë që i bën njerëzit të ndihen sikur nuk janë shumë të mirë.

Për pasojë, ata vuajnë nga vetëbesimi dhe vetëvlerësimi i ulët, të cilat vazhdojnë të bien në nivele të reja të ulëta. Dhe nëse keni menduar se njerëzit që “e bëjnë atë të madh” janë të imunizuar ndaj gjithë kësaj, mund të habiteni (ose edhe jo) kur të zbuloni se edhe në mesin e influencuesve të suksesshëm, këto ndjenja ekzistojnë ende, ndonjëherë edhe me ritme më të larta.

Në një artikull të botuar së fundmi në revistën “Women’s Health”, u zbulua se shumë femra ndikuese të mediave sociale përballen rregullisht me ankthin apo edhe paranojën, depresionin, varësinë dhe vetëbesimin e ulët.

Kur dashuria për veten kthehet në narcisizëm

Por asnjë nga këto dukuri nuk është në fakt diçka e re. Që nga viti 2013, një studim gjithëpërfshirës shqyrtoi mënyrën se si dashuria për veten mund të shndërrohet në një fokusim të tepruar te vetja, diçka që i tensionon marrëdhëniet tona dhe na bën më të vetmuar, më të shqetësuar dhe më të frustruar. Sipas studimeve, të gjitha këto mund të dëmtojnë edhe shëndetin e organizmit tonë duke rritur inflamacionin në trup, dhe duke sjellë rritje të rrezikut të sëmundjeve të zemrës, madje edhe duke rritur mundësinë e vdekjes së parakohshme.

Çfarë mund të bëjmë?

Mos harroni se nga njëra anë, dashuria për veten është një mjet i rëndësishëm dhe i fuqishëm që mund të ketë ndikim të jashtëzakonshëm, për mirë a keq qoftë. Po ashtu, dashuria për veten mund të na ndihmojë të lidhemi më lehtë me të tjerët.

But on the other hand, it can encourage us to develop destructive, narcissistic tendencies that will further distance people from us. Life is an endless journey of sometimes successful attempts to balance different aspects of our behavior.

Self-love is one such aspect, so it requires a constant balance. But this will not always be easy. Therefore, it is worth remembering one of the most famous verses from the Bible: "Love your neighbor as you love yourself!". Loving yourself is important, and loving others is just as important. Not more, but just as important.

Originally published on bota.al