Opinion

Harari: I don't know if humans can survive Artificial Intelligence

Harari: I don't know if humans can survive Artificial Intelligence

For the first time, we have invented something that takes away our power, says the Israeli historian and author of Sapiens.

Stories have always been vital to Yuval Harar, Israeli historian-philosopher. Our species' unique capacity to connect and be united by intangible stories, even across oceans, was central to Sapiens, his astonishingly popular chronicle of our species' growth.

Perhaps that's why he's so deeply concerned today about the rise of a challenger to our mastery of storytelling—artificial intelligence (AI).

"This is the first technology in history to make history," says Harari. To him, nothing could be a greater demonstration of power. Because according to him, our collective belief in "history" has fueled humanity's dominance over Earth.

Now AI can weave such spells too, showing that technology's potential for great good and harm, once considered distant and theoretical, is now immediate and real. That's why Harari added his name to a letter last month, signed by thousands of experts, including Elon Musk, calling for a moratorium on research into software like GPT Chat.

Other programs can do the same with pictures and sounds. “The new generation of AI is not just spreading the content that people produce. It can produce the content itself," says Harari. “Try to imagine what it would be like to live in a world where most of the lyrics and tunes and then TV series and images are created by a non-human intelligence. We just don't understand what it means. What might be the consequences of AI taking over culture?”

Tashmë ekzistojnë edhe shembuj të kësaj. Javën e kaluar një revistë gjermane u kritikua për publikimin e asaj që dukej të ishte një intervistë ekskluzive me Michael Schumacher, kur në fakt teksti ishte krijuar nga AI duke imituar ish-pilotin e paralizuar të garave. Harari sugjeron se AI së shpejti do të shkojë shumë më tej, duke evokuar një botë në të cilën “ju hyni në internet dhe debatoni me dikë për ndonjë çështje politike. Ndoshta ju dërgojnë edhe një video të tyre duke folur. Por nuk ka asnjë person pas saj. Është e gjitha AI.”

“Ky është veçanërisht një kërcënim për demokracitë më shumë sesa për regjimet autoritare, sepse demokracitë mbështeten në bisedat publike,” thotë Harari. “Demokracia në thelb është bisedë. Njerëzit që flasin me njëri-tjetrin. Nëse biseda merret nga AI, demokracia ka mbaruar.”

Por çfarë efekti mund të ketë teknologjia nëse lëshohet me qëllim të keq në fushën e betejës, nga regjimet totalitare?

“Regjimi nazist bazohej në teknologji si trenat, energjia elektrike dhe radiot. Ata nuk kishin mjete si inteligjenca artificiale”, thotë Harari. “Një regjim i ri në shekullin 21 do të ketë mjete shumë më të fuqishme. Pra, pasojat mund të jenë shumë më katastrofike. Kjo është diçka që nuk e di nëse njerëzimi mund të mbijetojë.”

Pasojat edhe më banale kanë potencialin të jenë revolucionare, thotë ai. “Një rrezik tjetër është se shumë njerëz mund ta gjejnë veten plotësisht pa punë, jo vetëm përkohësisht, por pa aftësitë bazë për tregun e ardhshëm të punës. Mund të arrijmë në një pikë ku sistemi ekonomik i sheh miliona njerëz si krejtësisht të padobishëm. Kjo ka pasoja të tmerrshme psikologjike dhe politike.”

"We have to understand that AI is the first technology in history that can make decisions on its own. He can make decisions about its use. It can also make decisions for you and me. This is not a prediction of the future. This is already happening."

He discusses infamous cases in which AI software has been used to screen loan applicants, or decide whether prisoners should be released on parole. "So the power is leaving for the first time in history. We invented something that takes away our power. And it's happening so fast that most people don't even realize what's happening. We need to make sure that HE makes good decisions about our lives. And we are far from the solution."

Article published in The Telegraph