Opinion

The problem (s) are the weapons

The problem (s) are the weapons
Kozeta Turishta

Journalist Kozeta Turishta, who lives and works in America where she started a family and has a little boy, in an opinion for tiranapost.al reveals some aspects of the photo of the American phenomenon of "mass shooting" where only two days ago 19 children of one school was killed and two teachers by an 18-year-old with problems.

Many media in America talked about the bullying of this young man. But how many are bullied? There are everywhere and they do not go to schools with weapons. There is something more then!

The problem are weapons? Yes a weapon is found if one separates the mind, and it is not the only reason why this American model is challenging the country of freedoms. In fact it is just as much a place of madness.

Read the full opinion from Kozeta Turishta

By Kozeta Turishta / The attack on Robb Elementary School in Uvald, Texas has saddened and broken the hearts of millions of Americans across the country. It is a national Black, a tragedy that everywhere you go you see people with tears in their eyes talking only about this massacre that is unfortunately happening so often.

The greatest anxiety and worry certainly has parents who now routine breakfasts to send their children to school happily has turned into a nightmare for them, as expressed by those who are no longer sure of their children's future and the most frightening is when you consider that in an institution like the School, the guarantee for life is zero. - And the Albanian mothers and parents of the Community in New York, have expressed a revolt, a total disappointment for the security system in schools and feel vulnerable.

The perpetrator of this serious event was a teenager who had just turned 18, who had been a victim of bullying

The 18-year-old from Texas who killed 19 children and two teachers, had written on Facebook that he would open fire on an elementary school about 15 minutes before doing so. When you think this is happening in the United States it is scary and frustrating. - We all ask why it happens? and how can we prevent it?

10 days - 2 massacres

Within 10 days, there were two almost similar massacres by two gunmen that led to this tragic balance. - Then the problem does not lie only with guns, despite the fact that the State of Texas should definitely review the gun law, especially for young people, and make a more detailed check for any person seeking a gun license to see where they come from. these persons, as in the case of the eighteen-year-old perpetrator who came from a troubled family and as a victim of bullying at school, in the neighborhood, wherever he went has left bad consequences on his mental health, he had planned this massacre in not with a pistol, he would have found another cold weapon, so guns are not the source of these tragedies but are the very sick minds of people who are neglected not only by families,

The mental health system is failing in America.

Because first of all there are not enough therapists or psychiatrists. After the pandemic, it has increased significantly where according to the latest statistics show over 16 million people with mental health problems every year, and commit suicide over 850 thousand people a year in the United States. Hospitals do not have enough wards for these patients, even when they are admitted to Hospitals I can not keep the hospital for more than two months and the worst thing is that they are not given a long-term plan of continuous treatment therefore these patients remain untreated and turn into aggressors for the environment and for society itself. - If it were for the Law of Arms this tragedy would not have happened again after the great Sandy Hook massacre where a person killed over 20 children in 2012, in a state like Cennticut that has a great deal of rigor in issuing gun licenses. - If it had been for the Gun Law it would not have happened again the first 10 days event in upstate New York, where a person killed 10 innocent people while shopping in a supermarket and we are talking about the state of NY where also there is a strong law on gun permits. If it were for the Gun Law it would have found ways to prevent the dozens of cases that happen every day and day after day on New York's most populated streets, on the subway, in shops where they are killed, and looted day in and day out. adults and children, men and women who fall prey to these people suffering from mental health that even prison does not keep but take them out after a short time and follow up with other crimes. - If it had been for the Gun Law it would not have happened again the first 10 days event in upstate New York, where a person killed 10 innocent people while shopping in a supermarket and we are talking about the state of NY where also there is a strong law on gun permits. If it were for the Gun Law it would have found ways to prevent the dozens of cases that happen every day and day after day on New York's most populated streets, on the subway, in shops where they are killed, and looted day in and day out. adults and children, men and women who fall prey to these people suffering from mental health that even prison does not keep but take them out after a short time and follow up with other crimes. - If it had been for the Gun Law it would not have happened again the first 10 days event in upstate New York, where a person killed 10 innocent people while shopping in a supermarket and we are talking about the state of NY where also there is a strong law on gun permits. If it were for the Gun Law it would have found ways to prevent the dozens of cases that happen every day and day after day on New York's most populated streets, on the subway, in shops where they are killed, and looted day in and day out. adults and children, men and women who fall prey to these people suffering from mental health that even prison does not keep but take them out after a short time and follow up with other crimes. where a person killed 10 innocent people while shopping in a supermarket and we are talking about the state of NY where there is also a strong gun permitting law. If it were for the Gun Law it would have found ways to prevent the dozens of cases that happen every day and day after day on New York's most populated streets, on the subway, in shops where they are killed, and looted day in and day out. adults and children, men and women who fall prey to these people suffering from mental health that even prison does not keep but take them out after a short time and follow up with other crimes. where a person killed 10 innocent people while shopping in a supermarket and we are talking about the state of NY where there is also a strong gun permitting law. If it were for the Gun Law it would have found ways to prevent the dozens of cases that happen every day and day after day on New York's most populated streets, on the subway, in shops where they are killed, and looted day in and day out. adults and children, men and women who fall prey to these people suffering from mental health that even prison does not keep but take them out after a short time and follow up with other crimes.

Nju-Jorku, po behët përditë qyteti që ka më pak siguri për jetën, ai qyteti që nuk ke më guxim të ecësh e të shijosh magjinë e tij sepse të duhet të jesh i vetëdijshëm dhe i kujdesshëm në çdo cep të hapësh sytë mirë e mos të përfundosh në ndonjë kanal apo ndonjë thikë pas shpine.

Ajo çfarë është emergjente, dhe sensibilizuese, është që komuniteti, komshinjtë, shkolla, mësuesit, duhet të jenë më të ndërgjegjshëm kur shohin dikë që shfaq probleme të tilla mendore duhet të raportojë, duhet të ofrojë ndihmë, duhet të bëj një telefonatë organeve kompetente, duhet të flasi sepse vetëm kështu mund të parandalojmë këtë fenomen që po merr jetën e njerëzve të pafajshëm, sepse në një vënd kaq të madh si Amerika, Pandemia ka lënë pasojë të madhe tek ata që kanë humbur vendet e punës, që nuk ia dalin dot në fund të muajit, që janë të braktisur nga familjet, nga shoqëria, nga shkolla, këtu është rrënja e vërtetë e këtij problemi në ditët e sotme, çdo gjë nis nga familja, dhe kjo kategori njerëzish kanë nevojë për mbështetje sepse sa më lirshëm të lihen aq më të rrezikshëm bëhen për shoqërinë dhe vendin ku jetojmë. - Nga ana tjetër janë dhe rrjetet sociale që ndikojnë negativisht sidomos për moshat e reja që janë shkëputur totalisht nga kontakti me njerëzit dhe krijojnë pritshmëri të larta për jetën sepse e duan njësoj si ata që i shfaqin në Instagram mes glamurit dhe jetës perfekte që në fakt është asgjë më shumë sesa një sajesë fallco që gënjen mendjen e të rinjve dhe dëmton qëllimin e tyre për të ardhmen e vërtetë.

Problemi nuk janë vetëm armët?

E ritheksoj që burimi i vërtetë nis nga shëndeti mendor, sidomos pas pandemisë problemet e shëndeti mendor janë rritur frikshëm, njerëz që janë të vetmuar dhe të abandonuar nga familjet, dhe fatkeqësisht sistemi shëndetësor për njerëzit që vuajnë nga problemet e shëndetit mendor është një sistem i dështuar në Amerikë, nuk ka mjekë e specialistë mjaftueshëm, dhe pjesa më e madhe e këtyre njerëzve nuk marrin mjekim, madje dhe nëse shtrohen në spital i nxjerrin pas një kohë të shkurtër duke mos pasur asnjë plan afatgjatë mjekimi për këta pacientë dhe sigurisht që këta njerëz bëhen të ashpër bëhen të rrezikshëm. - Armet nuk janë burimi i këtyre tragjedive, edhe pse duhet patjetër të rishikohet ky ligj veçanërisht në Shtetin e Texas, ku vetë Presidenti i Amerikës, Joe Biden, ka kërkuar një ndërhyrje të menjëhershme mbi ligjin e armëve gjë e cila kundërshtohet nga Republikanët amerikanë se sipas tyre siç e përmban dhe Kushtetuta e vendit që çdo qytetar amerikan gëzon të drejtën e mbajtjes së armës me leje madje si një simbol lirie pas revolucionit amerikan të 4 korrikut të 1776-tës ku u nënshkrua në Amandamentin e dytë kjo e drejtë legjitime.

Ndërsa analistë e gazetarë amerikanë kërkojnë që Qeveritë e Shteteve të hartojnë një ligj për një siguri më efikase nëpër shkolla , madje të këtë një sigurim të armatosur në çdo shkollë. - "If you see something, say something " - ky slogan duhet të bëhet një mësim më i mirë për ne që nëse shohim diçka duhet ta themi, e jo të heshtim si në rastin e Autorit në Teksas ku shokët e klasës së tij kanë folur që ai ka qënë tip i mbyllur, dhe që bullizohej non stop. - Nëse dikush do kishte raportuar ose do e kishte ndihmuar ndoshta nuk do kishim një tragjedi me 21 të vdekur.