Qyteti

Foreign media write about Lionel Messi of Tirana

Foreign media write about Lionel Messi of Tirana

The mural with the portrait of the famous Argentinian footballer Lionel Messi, in the dormitories of the Faculty of Medicine in Tirana, has echoed in the international media. The main organizer is Dekor Tirana, while the curator is Helidon Haliti.

The Associated Press has dedicated an article to the special mural in Tirana.

Full article

One side of the dormitory for medical students in Tirana is covered by Lionel Messi's mural. Argentinian painter Maximiliano Bagnasco, who is part of the "Tirana Mural Fest 2023" decided to make a portrait of his idol, Lionel Messi.

The 25x10 meter mural of a bearded and smiling Messi, wearing Argentina's number 10 jersey, will cover part of a building at an intersection near hospitals in the capital.

Bagnasco has also painted a mural of Diego Armando Maradona in Naples, Miami and other locations. Maradona won a World Cup with Argentina wearing jersey no. 10. He then led Napoli to their first two Italian league titles in 1987 and 1990 before the team won their third title this season.

Foreign media write about Lionel Messi of Tirana

Two days after Argentina won the World Cup in Qatar last year, Bagnasco painted a mural in Buenos Aires of Messi, featuring the Argentine talent lifting the trophy.

“Messi është lojtari më i mirë në botë për momentin”, tha Bagnasco, duke iu referuar futbollistit që tashmë ka vendosur të transferohet te Inter Miami në Major League Soccer. “Sot bota është një tifoze e Argjentinës për shkak të Messit.”

Helidon Haliti, piktori i cili është kuratori kryesor i “Mural Fest”, tha se Bagnasco ka krijuar edhe vepra të tjerë për konkursin.

Kur u pyet se kush ishte heroi i tij, e cila ishte tema kryesore e “Mural Fest 2023”, ai u përgjigj menjëherë "Messi".

“Ajo murale do të shënojë një moment shumë interesant sepse Messi ishte fitues i Kupës së Botës vitin e kaluar, dhe këtë herë ai do të na bëjë ne fitues”, tha Haliti. "Unë jam i sigurt për këtë", shtoi ai.

Tirana është Qyteti Europian i Sporteve 2023 dhe ka zhvilluar e planifikuar shumë aktivitete sportive kontinentale.

Shqiptarët e njohin shumë mirë Messin.

Foreign media write about Lionel Messi of Tirana

“Messi e meriton si lojtar dhe ne shqiptarët gjithashtu të gëzojmë atë personalitet të klasit botëror”, tha 61-vjeçari Arben Stafa.

Bashkim Tufa, një analist sportiv 71-vjeçar tha se ishte i lumtur që kishte pasur të drejtë kur parashikoi që në vitin 2005 se bota do të kishte një ylli të ri “Messi”kur ky i fundit luajti për herë të parë me Barcelonën. Që atëherë, Messi ka qenë vazhdimisht pjesë e shkrimeve të tij.

Triumfi në Kupën e Botës vitin e kaluar ishte "qershia mbi tortë", sipas Tufës, duke shtuar se vite më parë, kopjet e një gazete sportive u gllabëruan nga shqiptarët duke lexuar se Messi mund të vinte në Shqipëri.

"Now they have the opportunity to see him every day, meet him every day and this is a special pleasure for Albanians who are so passionate about football and Messi is the personification of it", said Tufa.

Bagnasco has enjoyed meeting and talking with local Albanians wearing or showing Messi's shirt and greeting him.

"Argentinians are lucky to have had Maradona and Messi in the same place," Bagnasco said, showing a tattoo of No. 10 on his left forearm.