Qyteti

Building 18 in the new neighborhood "5 Maji", Veliaj, is finished: 102 families get their houses before the New Year holiday

Building 18 in the new neighborhood "5 Maji", Veliaj, is finished: 102

Another building, part of the "Tirana Riverside" project, has been completed in the "5 Maji" neighborhood, which will accommodate 102 more families, mostly affected by the expropriations for the earthquake reconstruction project in this area. Building 18, as was done with all the residential buildings in the new reconstruction districts, has underground parking for all the families that will live there, as well as the surrounding infrastructure conceived according to the '15 Minute City' idea.

Building 18 in the new neighborhood "5 Maji", Veliaj, is finished: 102

The Mayor of Tirana, Erion Veliaj, said that the residents will enter the new apartments before the New Year. "When we first came to this neighborhood, the main investments were the "Ardian Klosi" school, a nursery school and the "Mother Teresa" Social Center, while the other space was completely informal. Until yesterday, Riverside was considered the most backward part of Tirana. Today you see how life has blossomed on every balcony. The principle has been to do only honor and not honor; that is, to do only good works, without costing anyone, neither those whose house was destroyed by the earthquake, nor those whose property was developed for reconstruction after the earthquake. Even the residents, who had informal houses, will get a much more dignified property here, with underground parking," said Veliaj.

Building 18 in the new neighborhood "5 Maji", Veliaj, is finished: 102

Ai theksoi se lagjja “5 Maji” do të vijojë të zhvillohet drejt Njësisë 4. “Më vjen mirë që, për rreth 200 familje të dëmtuara nga tërmeti, u është zgjidhur halli i shtëpisë dhe sot kanë një strehë shumë herë më dinjitoze mbi kokë. Kush banonte në ato shtëpi të ndërtuara me punë vullnetare dhe me mjete rrethanore, - sepse edhe nga ana e cilësisë së materialeve, në vitet ‘70-’80, mund të konsideroheshin më shumë rrethanore sesa cilësore, - një shtëpi të tillë nuk do ta merrte dot kurrë, se nuk do arrinte kurrë të shiste dhe të kapitalizonte diçka të amortizuar, që ishte vetëm një tërmet larg. Për familjet që u dëmtuan dhe kanë marrë shtëpi ultra modern, sipas projektit të Stefano Boerit, besoj se vërtetë ka qenë një fat”, shtoi Veliaj.

Kryebashkiaku tha se nëse ky projekt nuk do të bllokohej nga politika, puna me rindërtimin do të kishte përfunduar edhe në Kombinat. “Edhe në Kombinat kanë mbaruar 10 godina dhe do të fillojmë me futjen e banorëve. Por, për të gjithë banorët e Kombinatit, të cilët u vonuan prej partive politike, që për një ose dy vota spekulantësh mbanin peng një zhvillim të tërë, besoj se është një leksion i madh. Ja ku jemi edhe pas zgjedhjeve! Ata që bënin propagandë dhe mbjellje të urrejtjes e mosbesimit ndaj shtetit, qeverisë dhe bashkisë, sot janë zhdukur. Ne jemi prapë këtu për ta mbajtur premtimin dhe për ta çuar deri në fund. Kjo është arsyeja pse “5 Maji” eci më shpejt, se këtu banorët nuk lejuan që të futej fryma e përçarjes nga partiçkat e vogla, që sot po zhduken,” nënvizoi më tej ai.

Veliaj also said that some public buildings and some cultural institutions will be transferred to the two reconstructed neighborhoods.