Qyteti

Veliaj presents the Free Economic Zone: It will generate 57 thousand well-paid jobs

Veliaj presents the Free Economic Zone: It will generate 57 thousand well-paid

The Mayor of Tirana, Erion Veliaj and the Minister of Finance and Economy, Delina Ibrahimaj, presented the Technology and Economic Development Zone of Tirana (TEDA) in Kashar. Through TEDA Tirana, the Municipality of Tirana aims to attract foreign direct investments, expanding the range of industries operating in the Albanian market, with a focus on manufacturing industries such as the automotive sector, information technology, electronics, biotechnology, tech-logistics, etc.

Mayor Veliaj said that he feels happy that, soon, the first calls will be opened for businesses that want to apply to become part of the Free Economic Zone. "This is a project we have been working on for some time. It was an extraordinary cooperation between the Government and the Municipality. It is about a large territory of land, initially 35ha, potentially 50ha and ideally 100ha, depending on how the project goes, which is located in a field space between two axes, the axis of the Combine and the axis of the Tirana-Durres-Kashar road. This space will be the new home of the Free Economic Zone of Tirana, where a business can invest without worrying about who owns the land, how many owners it has to talk to, how many negotiations it has to do, who will be the realtor, or the agency, that will coordinate me, etc. There are no headaches like these.

Veliaj presents the Free Economic Zone: It will generate 57 thousand well-paid

Ai shpjegoi po ashtu diferencën që do të sjellë në tregun e punës zona e re ekonomike. “Këtu bëhet fjalë për punët e së ardhmes, jo për punët e së kaluarës. Me gjithë respektin për këdo që i ka bërë këto punë në vitin 2000, si fasonët apo call center, punë të cilat paguheshin pak, por këto në 10 vite ekonomia e vendit ka ndryshuar. Sot kemi hotele me 5 yje, në ato kullat e anatemuara, dhe sot gjysma e ekonomisë është IT dhe turizëm. Bëhet fjalë për të transferuar në Tiranë data-centerin më të madh të të gjithë Ballkanit dhe për të kaluar nga fasonët dhe call center në data center, për punë që paguajnë më shumë, me inxhinierë të teknologjisë së informacionit, dizanjer softuerësh, që mirëmbajnë rrjete, me rroga të barabarta me ato në perëndim, që mund të kthehen në spiranca për kompani të tjera”, deklaroi Veliaj.

Kryebashkiaku tha se tashmë kanë ardhur edhe kompanitë e para, që duan të investojnë dhe të bëhen pjesë e TEDA Tirana, ndërsa e cilësoi këtë si një përfitim të madh sidomos për banorët përreth zonës. “Shumë kompani nga izraeli janë shprehur se, nëse hyn kjo data center në Shqipëri, edhe 87 kompanitë tona që i kanë lidhur bizneset me këtë data center, janë gati të transferohen aty. Ky është një lajm i shkëlqyer, sidomos për ata që banojnë në zonën e Astirit, Kombinatit, Misto Mames dhe Kasharit. Bëhet fjalë për të krijuar një treg pune për 57 mijë persona të mirëpaguar, që sigurisht përfituesit kryesorë janë ata që e kanë afër shtëpisë. Nuk e kemi zgjedhur pa dashje zonën, duke qenë se shumica e çifteve të reja, shumica e studentëve dhe shumica e atyre që janë qytetarë të rinj në Tiranë, fillimisht vijnë si studentë dhe më pas krijojnë familje, banojnë në atë zonë”, sqaroi ai.

Veliaj tha se e gjithë zona do të ngjasojë me një kampus dhe se ekonomia në Tiranë është dyfishuar, sipas shifrave të punësimeve dhe bizneseve të reja. “Sot jemi në një Tiranë, e cila në 8 vitet e fundit është shtuar me 166.600 vende të reja pune. Do të thotë se Tirana është gjysma e ekonomisë së vendit dhe gjysma e punësimit, por edhe gjysma e taksave që paguhen në buxhetin e Shqipërisë. Praktikisht, një bashki që gjeneron ekonomi. Ne kemi llogaritur që një ditë në ekonominë e Tiranës gjeneron 20 milionë dollarë. Ajo që më vjen mirë është që janë rritur bizneset në Tiranë dhe nga 37.500 biznese të regjistruara në të gjithë qytetin në 2015, sot janë 55 mijë biznese”, tha më tej kreu i Bashkisë.

Veliaj added that the economy is made with balances and not with populist promises for the effect of the campaign. "Although I understand it, it is a sport that is not only played in Albania, every time the campaign comes, populism explodes, everything is promised for free, 'we will eat with a golden spoon' and 'we will drink mojitos on the bus', but in life real for serious and responsible people, we will have to think, as we have thought and worked for 8 years for TEDA; so in real life things work by making a plan, making an account and thinking about what we will invest and what will come out of this economy. I believe that what we can do in this campaign is to talk about the jobs of the future. The jobs of the future will clearly not be fashion, nor textiles, nor shoes, but the jobs of the future won't be these little chicks of ours either,” he said.