Opinion

Bregu: The reduction of EU-Western Balkans roaming charges starts

Deklarata për Roaming BE-Ballkani Perëndimor, e nënshkruar në Samitin BE-Ballkani Perëndimor në Tiranë më 6 dhjetor 2022, ka hyrë zyrtarisht në fuqi, duke shënuar kështu datën e një ndryshim të madh.

Bregu: The reduction of EU-Western Balkans roaming charges starts

SARAJEVO, October 2, 2023- The EU-Western Balkans Roaming Declaration, signed at the EU-Western Balkans Summit in Tirana on December 6, 2022, has officially entered into force, thus marking the date of a major change.

After almost a year of intense joint work by the Regional Cooperation Council (RCC) and the European Commission, as well as with the political support of the EU and BP, the telecommunications operators of the Western Balkans and the European Union have not only met the requirements of the statement, but in many cases have exceeded expectations.

Bregu: The reduction of EU-Western Balkans roaming charges starts

Starting from this October, the price limit for 1 GB of data roaming within special offers and packages, in accordance with the Roaming Declaration, should not exceed 18 euros, thus making travel and communication between the EU- and BP significantly more economical. In many cases, the price limit of 18 euros within special offers and packages goes much lower, up to 1.6 euros per 1 GB, while three operators of the Western Balkans, in addition to the prices of reduced and regular packages, will operate and with "pay as you go" pricing (which means you don't have to buy any extra packages while you travel, especially for short trips).

“E kisha premtuar në fjalimet e mia, një vit më parë se çmimet e roaming-ut ndërmjet BE-së dhe Ballkanit Perëndimor do të binin bashkë me gjethet e vjeshtës. Nëse dikush kishte ndonjë dyshim, sot s’do të kenë më asnjë arsye, ndaj sot jam e kënaqur që fjalët e mia do të tingëllojnë qetësuese dhe bindëse, për të gjithë. Ky zhvillim historik tashmë po riformëson peizazhin e të dhënave celulare për qytetarët dhe udhëtarët. Suksesi i Deklaratës për Roaming BE-Ballkani Perëndimor është dëshmi e fuqisë së bashkëpunimit rajonal, për ta transformuar, për ta bërë më të lehtë e më të mirë komunikimin mes vendeve, duke përballuar jo pak herë edhe sfida shumë komplekse. Ky moment historik vjen mes tensioneve politike, betejave ekonomike dhe spektrit në rritje të ndryshimeve klimatike në rajon, fakte këto që e përforcojnë edhe më shumë rëndësinë e bashkëpunimit rajonal dhe euroatlantik. Ndërsa festojmë këtë arritje, duhet të njohim e të vlerësojmë përkushtimin e të gjitha palëve të përfshira, veçanërisht operatorët e telekomunikacionit. Presim një të ardhme ku mund të jemi më të ndërlidhur, më të aksesueshëm me botën digjitale dhe të mund ta bëjmë këtë me çmime të përballueshme nga të gjithë.”- tha Sekretarja e Përgjithshme e RCC, Majlinda Bregu.

Një nga operatorët shqiptarë të telekomunikacionit, krahas shtrirjes së gjurmës për të gjithë operatorët nënshkrues të Deklaratës, për paketa tashmë shumë të favorshme ku 1 GB shkon shumë nën kufirin 18 euro – në disa prej paketave edhe deri në 2.5 euro, prezantoi uljen e pagesës së zakonshme në “pay as you go” dhe është një nga tre operatorët në rajon që e bëjnë këtë. Çmimi i zakonshëm që para uljes varionte nga 376 në 565 euro për një GB, në varësi të vendit të BE-së ku përdoruesi udhëtonte, tani është ulur me 16 deri në 25 herë, ose nga 93.4 në 95.9%, dhe është 23 euro për një. GB .

Pay as you go mode means you don't have to buy any bundles, especially for short trips where significantly less than 1GB is needed, so the cost of communication while traveling in the EU can be much less too than any package, as if you were at home. We advise you to check the prices and new options with your telecom operator and remember that the roaming prices within the Western Balkan countries since July 2021, when "Roam like home" came into force, have been reduced as if you were in your own country , which is also one of the great achievements of regional cooperation.