Shëndeti

Half of the world's population has a clitoris. Why don't doctors study it?

Half of the world's population has a clitoris. Why don't doctors study

If there was one thing Gillian knew, it was that she didn't want a fist near her genitals.

So when, in 2018, a gynecologist recommended a biopsy of the vulva to check for signs of cancer, she hesitated. The doctor suspected that the white patch of skin Gillian had found near her clitoris was lichen sclerosus, a skin condition that is usually benign. For Gillian, a nurse by profession, it was awkward.

But in the end she agreed. He was a doctor. She was a nurse. He was the authority.

Half of the world's population has a clitoris. Why don't doctors study

For the biopsy, she was given a spinal epidural to numb the area. Then, to stop the bleeding, the doctor placed one hand over the other and pressed firmly on her vulva - the female external genitalia, including the inner and outer labia, the opening of the vagina and the clitoris. Even through the anesthesia, she could feel the pressure on her pubic bone. she screamed.

A month later, Gillian was in bed with her boyfriend when she realized she could no longer reach orgasm. She could be excited, but there was no peak of pleasure. And it still is.

When she informed her gynecologist he speculated that she was experiencing numbness that would go away with time. It didn't happen. Alarmed, Gillian began seeing one specialist after another in search of an explanation and, hopefully, a solution.

That's when she discovered that no one wanted to talk about her clitoris.

When she tried to ask medical professionals about her clitoris, she says they looked at her like she was completely crazy.

After hearing about her injury, a urologist likened her to a rape victim and said she must have had a traumatic reaction to her biopsy. A women's health specialist then diagnosed her with 'perimenopause' and prescribed testosterone cream. Another gynecologist recommended an 'O shot' or vaginal rejuvenation procedure.

When she tried to turn the conversation to her clitoris, she was met with blank stares.

"They looked at me like I was completely crazy," Gillian said. "I just kept saying there's something wrong with my clitoris."

Some urologists compare the vulva to 'a small town in the Midwest,' said Dr. Irein Goldstein, a urologist and pioneer in the field of sexual medicine. Doctors tend to go through it, seeing their way to the destination, the cervix and uterus. That's where the real medical action happens: ultrasound, Pap test, IUD insertion, birth.

If the vulva as a whole is an undervalued 'area', the clitoris is a roadside 'grass': little known, perhaps avoided by most.

"It's been completely ignored by almost everyone," said Dr. Rachel Rubin, a urologist and sexual health specialist. There is no medical community that has researched, diagnosed or discovered conditions related to the vulva.

E pyetur se çfarë mësoi në shkollën e mjekësisë për klitorisin, Dr. Rubin u përgjigj: “Asgjë që mbetet në kujtesën time. Nëse përmendet, në rastin më të mirë do të ishte një shënim dytësor.”

Vetëm vite më vonë, në një konferencë të mjekësisë seksuale me Dr. Goldstein, ajo mësoi se si të ekzaminonte vulvën dhe pjesën e dukshme të klitorisit, e njohur gjithashtu si klitoris i glansit. Klitorisi i plotë, mësoi ajo, është një strukturë e thellë, e përbërë kryesisht nga inde erektil, që arrijnë në legen dhe rrethojnë vaginën.

Sot, Dr. Rubin e ka emëruar veten kryetare 'klitorologe' e Uashingtonit. Pak janë ata që konkurrojnë për titullin - nga sikleti, mungesa e njohurive ose frika e shkeljes së rregullave me pacientët.

'Mjekët duan të përqendrohen në atë që ne dimë,' tha ajo. 'Dhe ne nuk na pëlqen të tregojmë dobësi, se nuk dimë diçka.'

Në mesin e grave që frekuetojnë klinikën e Dr. Goldstein, gati 1 në 4 kishte ngjitje klitoriale. Kjo ndodh kur kapuçi i klitorisit ngjitet në glans dhe mund të çojë në acarim, dhimbje dhe ulje të kënaqësisë seksuale.

Është arritur në përfundimin se të gjithë ofruesit e shëndetit për gratë duhet të ekzaminojnë në mënyrë rutinore klitorisin. Por kjo ishte më e lehtë të thuhej sesa të bëhej, pasi shumica as nuk dinë të ekzaminojnë dhe as nuk ndjehen rehat duke ekzaminuar klitorisin.

Shumë nga këto lëndime mund të parandaloheshin nëse mjekët thjesht do të shpenzonin më shumë kohë për të njohur klitorisin.

Kjo anatomi nuk është magji, është vetëm biologji.

Një traditë e neglizhencës

Pra, pse nuk kanë mjekët njohuri për klitorin? Për Dr. Rubin, arsyeja është e thjeshtë: klitori është i lidhur ngushtë me kënaqësinë dhe orgazmën femërore. Dhe deri vonë, këto tema nuk kanë qenë në listën e prioriteteve të mjekësisë, as nuk janë konsideruar fusha të përshtatshme të ndjekjes mjekësore.

Edhe në fusha si urologjia, ku kënaqësia seksuale dhe orgazma mashkullore konsiderohen integrale, shëndeti seksual i grave “shihet si histeri, e gjitha psikosociale, jo mjekësi e vërtetë,” tha Dr. Rubin.

Gjinekologjia, nga ana e saj, është shumë më e fokusuar në fertilitetin dhe parandalimin e sëmundjeve.

'Ne nuk bëjmë një punë të mirë për të folur për seksin nga një këndvështrim i bazuar në kënaqësi,' tha Dr. Frances Grimstad, një gjinekologe në Spitalin e Fëmijëve të Bostonit.

“Ne flasim për këtë nga pikëpamja parandaluese. Ne po përpiqemi të parandalojmë S.T.I.s, ose infeksionet seksualisht të transmetueshme. Ne po përpiqemi të parandalojmë shtatzëninë e paplanifikuar. Ne nuk flasim për kënaqësinë seksuale.”

Gjithnjë e më shumë, gratë po flasin për dëmtimet që kanë marrë në këtë zonë gjatë procedurave rutinë. Njëra është Julie, një menaxhere zyre 44-vjeçare në Essex, në lindje të Londrës, e cila humbi aftësinë e saj për të përjetuar orgazëm në vitin 2012 pas një operacioni minimal invaziv të kofshës për të trajtuar dhimbjen e shpinës. Ajo e ndau historinë e saj publikisht në “The Telegraph” vitin e kaluar, duke përdorur vetëm emrin e saj për të shmangur diskriminimin nga punëdhënësit e ardhshëm.

Julie e përshkroi zgjimin nga anestezia nën një dhimbje të fortë rreth klitorisit të saj. Kirurgu i saj i tha se ishte vetëm mavijosje dhe do të zbehej. Disa muaj më vonë, ajo zbuloi se nuk mund të përjetonte më orgazëm.

U deshën dy vjet kërkime në internet që ajo të kuptonte se një shtyllë cilindrike e vendosur midis këmbëve të saj gjatë operacionit, ka të ngjarë t'i kishte shtypur nervat e klitorit. Përdorimi i pajisjes, i quajtur post perineal, dihet se shkakton dëmtim nervor, por kjo nuk përmendej në formularin e saj.

Julie e krahasoi dëmtimin e saj me humbjen e shqisës së shijimit ose nuhatjes – një kënaqësi e marrë si e mirëqenë, por kur humbet ndryshon gjithçka.

“Kanë kaluar 10 vjet dhe ende nuk mund ta besoj. Unë nuk jam pajtuar ende me këtë fakt.”

Gillian is still trying to figure out the cause of her injury. Was it the biopsy? The overwhelming pressure her gynecologist applied next? In four years, 12 specialists have visited her, but she has given up on the fact that she can recover that sensation.