Shëndeti

ER doctors share the 7 longevity foods they eat to stay energized

ER doctors share the 7 longevity foods they eat to stay energized

By Resa E Lewiss/ Most people assume that doctors have perfect eating habits. But our days are busy and we rarely, if ever, plan vacations.

To avoid fast and processed foods we need quick options that have high nutritional value.

As emergency physicians, here are seven longevity foods we eat to stay healthy, full, and energized throughout the day:

1. On that

Nuts are rich in protein and are more environmentally friendly than meat.

But the calorie and saturated fat content can add up, so eat them in moderation.

2. Humus

Chickpeas, the main ingredient in hummus, are high in fiber and a great source of plant-based protein. They contain unsaturated fats, which increase HDL (the healthy type of cholesterol) levels.

Studies have found that adding them to your diet can help protect against heart disease, type 2 diabetes and some cancers.

3. Vegetables

Some people like the concept of crudités: carrots, celery and small pieces of broccoli or cauliflower.

Baked sweet potatoes are also great, especially considering how delicious and packed with vitamins they are.

4. Avocado

Avokadot përmbajnë disa lëndë ushqyese kryesore, duke përfshirë yndyrat e pangopura, kaliumin dhe fibrat që janë shoqëruar me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve kronike.

5. Ullinj

Ullinjtë janë të pasur me oleat, i cili është një acid yndyror i pangopur. Një studim i vitit 2016 zbuloi se ngrënia e më shumë yndyrave të pangopura zvogëlon rrezikun e vdekjes së parakohshme për shkak të sëmundjes, krahasuar me ngrënien e më shumë karbohidrateve.

6. Alga deti të pjekura

Alga e detit është ushqyese dhe e disponueshme gjerësisht. Është i ulët në kalori dhe i lartë në fibra.

7. Vezë të ziera

Vezët janë plot me proteina pa yndyrë. Mund të zieni shumë përnjëherë dhe më pas t’i konsumoni një nga një gjatë gjithë javës.

Dhe ju lutem, një kujtesë nga dy mjekë të urgjencës: Përtypeni mirë ushqimin!

*Resa E. Lewiss is a professor of emergency medicine and radiology at Thomas Jefferson University