Shëndeti

How extreme heat affects our bodies and how we can stay safe

How extreme heat affects our bodies and how we can stay safe

Earth recorded its hottest week ever, a record experts warn is likely to be broken again and again as the climate crisis pushes temperatures ever higher.

But what happens to our body in extreme temperatures, what should we watch out for and how to stay safe?

Normally, your body is used to a certain range of temperatures.

According to Dr. Judith Linden, professor in the department of emergency medicine at Boston University School of Medicine, when your brain senses a change, lower or higher, it tries to help your body cool down or warm up.

"There are a number of different ways in which the brain tries to refresh the body. The most common way is sweating. The pores open, the body sweats and the sweat evaporates, which cools the body.

The second way your body cools is by dilating your vessels and increasing your heart rate, which helps bring heat and blood to the surface of your body and helps release that excess heat.

When you are exposed to high temperatures, it becomes more difficult for your body to try to keep up with cooling. And if your environment is hot and humid, sweat doesn't evaporate as easily, which pushes your body temperature even higher.

High body temperatures can lead to damage to the brain and other organs. They can also lead to some heat-related illnesses.

Types of heat-related illnesses

Mild heat-related ailments, including heat cramps, are the most common. Heat pains can develop in people who sweat a lot, including during exercise. Excessive sweating uses up all the body's salt and moisture and can lead to pain or muscle spasms, usually in the abdomen, arms or legs.

A rash may also develop. This is a skin irritation caused by excessive sweating in hot, humid weather and is more common in young children. It is usually a red cluster of pimples or blisters and tends to be in places including the neck, upper chest or elbows.

Kur trupi juaj fillon të tejkalojë aftësinë e tij për të ftohur veten, ju mund të zhvilloni atë që njihet si lodhje nga nxehtësia.

“Në këtë rast do të shihni djersitje të tepërt sepse trupi juaj do të përpiqet vërtet të vazhdojë me atë nxehtësi shtesë. Mund të ndiheni të trullosur, shpesh njerëzit kanë të përziera, dhimbje koke dhe lëkura e tyre shpesh duket e zbehtë dhe pulsi i tyre shpesh është i shpejtë”, tha Linden.

Kjo është përpjekja e fundit e trupit për të ftohur veten përpara se të shkojë vërtet në një pikë pa kthim.

Goditja nga nxehtësia është sëmundja më serioze e lidhur me nxehtësinë dhe nëse nuk trajtohet, mund të çojë në vdekje.

Shenjat paralajmëruese mund të përfshijnë temperatura jashtëzakonisht të larta të trupit, lëkurë të kuqe dhe të thatë, një puls të shpejtë, dhimbje koke, marramendje, të përziera ose humbje të vetëdijes.

Shenja dalluese e një goditjeje nga nxehtësia është konfuzioni dhe agjitacioni.

Kush është më i rrezikuar

Të moshuarit, njerëzit me gjendje mjekësore kronike, si dhe fëmijët janë në rrezik më të lartë për sëmundje të rënda të lidhura me nxehtësinë.

Të moshuarit dhe njerëzit me gjendje mjekësore kronike mund të kenë më pak gjasa të ndjejnë dhe t'i përgjigjen ndryshimeve të temperaturës dhe mund të marrin ilaçe që përkeqësojnë efektet e nxehtësisë.

Si të qëndroni të sigurt

Kur përballen me nxehtësi ekstreme, ka disa gjëra që mund të bëni për të mbajtur veten dhe të tjerët të sigurt.

Së pari, mos neglizhoni simptomat e lodhjes nga nxehtësia ose sëmundjeve të tjera.

Nëse dikush fillon të ndiejë marramendje, të vjellja ose dhimbje koke, është koha për të vepruar menjëherë duke qëndruar në një mjedis të freskët.

When it's hot outside, try to avoid outdoor activities, especially between 11:00 a.m. and 3:00 p.m. If you must go out, wear light-colored clothing, cover your head, and drink plenty of fluids.

Don't wait until you're thirsty to drink water, as this can be a sign of dehydration. Linden recommends drinking at least a glass of water, or more, every hour.

Try to find air conditioning, or places in your area where you can go to stay cool. Even spending a few hours at a mall or public library can help.

Finally, make sure you're checking on your neighbors, parents, and friends, especially older individuals who may live alone or in isolation.