Shënime në Blog

Concentration has become very expensive

Janë të paktën dymbëdhjetë faktorë, të cilët janë rritur në mënyrë eksponenciale në 10-15 vitet e fundit, duke shkaktuar varësinë e pjesës më të madhe të njerëzimit pas teknologjive të reja të internetit dhe rrjeteve sociale.
Concentration has become very expensive

I was about to write this interview, but an email distracted me. I tried to restart but a Whatsapp message came up. I restarted, but my smartphone interrupted me with a breaking news from the BBC. The constant flow of communications on the Internet and social networks does not only take us journalists away from what we are doing. According to the latest research, students can focus on a task for only twenty seconds without interruption, while strategy workers for no more than three minutes, before an e-mail, a message, a conversation, a post , to send them in another direction.

"A world full of inattentive citizens will be a world of crises in which we cannot manage any of them," warns Johann Hari in his book "Stolen Attention: Why It Costs Us So Much to Focus."

The Guardian and New York Times columnist, author of best-selling books and TV series, conducted a survey to understand the phenomenon and offer solutions: some simple ones, like unplugging your cell phone and internet access once in a while , while others are somewhat more complicated, if not utopian. However, there is no doubt that his book touches on pressing problems, starting with the increasingly widespread "attention deficit", especially among young people.

When did you start dealing with attention deficit?
A few years ago, during a visit I made to Elvis Presley's house-museum, together with my grandson. Each visitor, upon entering, received an iPad that illustrated what we saw. But people ended up looking at the iPad, instead of Elvis' house.

The virtual that attracts more than the reality...
Of course, it wasn't the first time I noticed it. But that day I was enlightened, and then I began the research that led me to write this book, interviewing more than 200 experts, from the United States, Europe and the Far East.

And what did you discover?
There are at least twelve factors, which have grown exponentially in the last 10-15 years, causing the dependence of most of humanity on the new technologies of the Internet and social networks.

For example?
According to consolidated studies, a person can consciously think about only one or two things at a time. The illusion created by the digital revolution is that we can stay connected to half a dozen media simultaneously. The truth is that we just move quickly from one to the other, without paying enough attention, that is, in an incompetent way.

Nuk kanë arritur videolojërat që ta rrisin aftësinë njerëzore të të bërit shumë gjëra njëkohësisht?
Gjiganti teknologjik “Hewlett-Packard” ka bërë një eksperiment. Disa dhjetëra vullnetarë i ndau në dy grupe. I pari, kishte mundësinë të punonte pa ndërprerje dixhitale, ndërsa grupi tjetër me prezencën e zakonshme të internetit dhe rrjeteve sociale. Rezultoi se grupi që nuk ndërpritej, kishte një nivel IQ dhjetë pikë më të lartë se grupi që ishte subjekt i ndërprerjeve të vazhdushme. Sjell në vëmendjen tuaj se në eksperimente të ngjashme, ku vullnetarët tymosin kanabis, IQ ulet me 5 pikë. Kjo për të thënë se se shpërqendrimet dixhitale kanë një efekt të dyfishtë negativ krahasuar me ata që tymosin hashah.

A është i gjithë faji i Google, Facebook, Instagram e TikTok?
Kanë të bëjnë edhe transformimet e tjera që kemi pësuar në jetë. Ushqyerja: ushqimet e shpejta, ushqimet me shumë yndyrna dhe sheqerna, japin një ndjesi energjie, por që pasohen me një rëndim të mëvonshëm që ngadalëson aftësitë njohëse, përqëndrimin. Një ndryshim tjetër është se ne flemë gjithnjë e më pak, shumë pak, ndërkohë që do të ishte e nevojshme të paktën 8 orë gjumë në natë.

Me pak fjalë, një dietë më e shëndetshme dhe më shumë gjumë ndihmojnë në zgjidhjen e deficitit të vëmendjes, si dhe janë të mira për shëndetin tonë. Por si ta rregullojmë problemin nga rrënjët?
Libri im sugjeron dy strategji. E para është një mbrojtje individuale: të shkëputemi nga aksesi në internet për tre orë në ditë, të fikim celularin gjatë darkës. E dyta, është një mbrojtje kolektive, një sulm i organizuar ndaj sistemit që po merr në zotërim aftësitë tona njohëse, duke i dëmtuar ato gjithnjë e më shumë.

A do të duhej një revolucion botëror për të përmbysur këtë sistem?
Të gjitha revolucionet duken të pamundura në fillim. Por ajo që unë propozoj nuk është një utopi. Në fakt, tashmë ka filluar. Në Francë, nën presionin e sindikatave, qeveria ka vendosur që punëtorët nuk duhet t'u përgjigjen emaileve jashtë orarit normal të punës. Në Australi, pas një fushate presioni publik, qeveria ka vendosur kontrolle më të mëdha mbi Facebook. Mund të arrihet.

Kundërtezë: Çdo zbulim teknologjik ka shkaktuar frika të ngjashme. Si u përgjigjeni atyre që do të thoshin se dëshironi të ndaloni përparimin, të ktheheni në një botë bukolike, ku ka më shumë kohë për t'u përqëndruar?
Sigurisht që nuk do të doja të kthehesha në fshatin në Alpeve Zvicerane ku gjyshërit e mi jetonin nga prodhimet e fermës së tyre. Edhe mua më pëlqejnë rrjetet sociale. Ato kanë dobi sociale. Por nuk mund të injorojmë se jemi bërë robër të tyre. Nuk mund të mposhtim të vetëm një ushtri inxhinierësh, algoritmesh dhe makinerish të inteligjencës artificiale. Duhet të bashkohemi për të ndaluar atë që disa e quajnë kapitalizëm survejues. Nuk është rastësi që deficiti i vëmendjes përkon me krizën më të rëndë për demokracinë që nga vitet 1930.

*Johann Hari is a British-Swiss writer and journalist, contributor to "The Independent", "Huffington Post", "Guardian" and "New York Times" media. Author of several academic books, focusing on depression, attention deficit disorder and technology. The interview for Enrico Franceschini was translated into Albanian by Erjon Uka.