Shtëpia që dua

Why should the house be furnished according to the profession?

Why should the house be furnished according to the profession?

The house is decorated according to tastes, but also according to the profession. It may come as a surprise, but if you think about it a little longer, you realize that it is not. That although work should be left at home, the profession is a part of what constitutes matter, as a human being.

"It can not be designed in the same style for a lawyer, doctor, musician", says Persida, one of the most talented architects in Tirana. We say talent, that architecture is one of the professions that more than science from mathematical accuracy, lies in art.

Why should the house be furnished according to the profession?
Persida Shkrepa

Persida Shkrepa does not take all the credit for it, anyway. She has created a team at APPA Architects with whom she creates beautiful works. They create an "identikit" (if we can dare to call it that) and create on it. A lawyer demands a different style of home furnishing from another doctor. What about a teacher? A journalist? A nurse? Persida has answered some questions. To those you probably have in mind as you read these lines.

Why should the house be furnished according to the profession?

1-Persida, how is this furnishing job by profession and how important is your studio?

The projects are numerous and obviously different in style from each other. The first step to consulting with the client, extended brain-storming hours and after agreeing to the project, in most cases is a psychological consultation session. We are very careful, we listen a lot, we deepen in conversation and use professional techniques to ask the right questions on our part, to more easily understand the tastes, lifestyle of the client, etc. The common denominator is the profession. Because each of us chooses the profession that suits him, and tells a lot about the lifestyle, therefore for us it is very valuable as information and presentation.

Why should the house be furnished according to the profession?

2- Is this a principle of architecture in general or a finding of "APPA Architects"?

Ky është një parim apo hap bazë që ndjekin, ose duhet të ndjekë çdo arkitekt kur projekton, kryesisht Interior. Por në “APPA Architects” e kemi element të cilin nuk e anashkalojmë asnjëherë. Hapa të sigurtë, për klientë të kënaqur!

Why should the house be furnished according to the profession?

3- A habiten klientët kur i pyesni për profesionin?

Disa habiten fillimisht. Ka raste që mendojnë se në bazë të profesionit do marim për bazë dhe kuotimin (qesh), disa të tjerë jo. Por mundohemi t`u argumentojmë qetësisht domosdoshmërinë, nevojën për t`u njohur me stilin e jetës, shijet, dëshirat dhe të na tregojnë më shumë për veten.

Why should the house be furnished according to the profession?

Why should the house be furnished according to the profession?

Why should the house be furnished according to the profession?

4- Po kur bashkëshortët janë të profesioneve të ndryshme (siç zakonisht ndodh), si e zgjidhni? Apo e zgjidhin vetë ata me njëri-tjetrin (qesh).

Zakonisht në çift, njëri nga bashkëshortët është më i dhënë pas detajeve, stilit, emocionohet me ngjyrat, ëndrrat në sirtar. Gjithmonë njëri duhet të lëshojë më shumë, të pranojë kompromisin në funksionon të dëshirave të partnerit, por ne jemi shumë demokratikë në projektim, arrijmë gjithmonë që rezultati në fund t`i kënaqë të dy, edhe pse ka ca “cepa” që ne nuk tolerojmë. Një ambient i përbashkët, mbi të gjitha duhet të jetë i jetueshëm, i lumtur, praktik.

Why should the house be furnished according to the profession?

Why should the house be furnished according to the profession?

Why should the house be furnished according to the profession?

5- Cilat janë detajet për shembull për një mësues? Po diçka që s`duhet ta ketë kurrë shtëpia e tyre?

Profesion i bukur…

Për një mësues, profesor, studiues, ashtu si edhe për çdo profesion tjetër, sugjerojmë fort që biblioteka të mos mungojë kurrë. Për profesione të tilla jemi të kujdesshëm të projektojmë kryesisht stile minimaliste, por të kenë komoditetin e nevojshëm që të arrijmë t`i japim qetësi gjatë orëve që ndodhet në banesë, referuar profesionit dinamik që kanë. Paraditet të zhurmshme dhe pasdite të paqta, të transportuara në botën e studimeve dhe leximeve.

Why should the house be furnished according to the profession?

6- Po një mjek? Një infermier?

Të gjithë profesionet kanë specifika që na drejtojnë më mirë. Mjekët ashtu si edhe mësuesit, ushtrojnë profesione të cilat i vendosin përballë kontaktit direkt me njerëzit, ngarkesa të ndryshme dhe intensitet të lartë komunikimi, ndaj kur projektojmë për ta kryesisht zgjedhim ambientet që falin qetësi, reflektim dhe përpiqemi të kenë elementë që rrisin përqendrimin.

Why should the house be furnished according to the profession?

7- Çfarë ngjyrash do të zgjidhnit për një gazetar? Po diçka që s`duhet të mungojë kurrë në shtëpinë e tyre?

Gazetarët janë më dinamikë. E duan më shumë shpirtin aventurier. Janë në kontakt me tendencat e reja dhe nuk i frikësohen elementëve të rinj. Ndryshe nga profesionet më sipër, për një gazetar duhet që me projektin ne ta frymëzojmë, duke perdorur ngjyra, stil kontemporan, por edhe neoklasik.

Why should the house be furnished according to the profession?

8- Po një avokat?

Për një avokat, preferohen më shumë London Style, Brooklyn Style. Klasike, por elemente druri, elementin e lëkurës, kamel i ëmbël, ndriçim kontemporan etj. Sa më i suksesshëm avokati, aq më të rafinuara detajet. Gjithçka në proporcion me stilin e jetës dhe arritjet profesionale.

9- Me cilin prej profesionistëve (po u referohemi kështu klientëve) është disi më e vështirë? Pra kush është klienti më me teka?

Vështirësi haset tek klientët të cilët kanë një kulturë shumë të zgjeruar. Eksperienca pune dhe jetë në vende të ndryshme të botës, i ekspozojnë të shohin shumë dhe e kanë të vështirë të zgjedhin çfarë iu përshtatet. I lidhin vendet me emocionet, frymëzimin, kujtimet që iu japin stile të ndryshme dhe përpiqen t`i riprodhojnë ose përshtasin. Më të vështirë janë artistët, fotografët, muzikantët etj, sepse bota e tyre e brendshme është shumëngjyrëshe.

Why should the house be furnished according to the profession?

10- Po shtëpia e një arkitekti, shtëpia jote ideale cila është?

An architect's house is like an artist's house (laughs). Every architect has his own lifestyle and work. My ideal house is the one which from the entrance, is perceived by the people that is the architect house. It has an invisible but perceptible perfection. It is every detail thought out and nothing out of context. While for myself I would prefer an anti-current style, unconventional, contemporary style. Those crazy ideas that we often can not realize with clients, "sleep" in the houses of architects like the undiscovered collections of painters.