Sociale

Brandolin's law, or the principle of stupidity asymmetry

Brandolin's law, or the principle of stupidity asymmetry

Have you ever heard of Brandolin's Law? Have you ever wondered why it is so difficult to expose a lie or disprove fake news? Let's find out together how this hypothesis arose and what are the obstacles to rational thinking.

Brandolini's law is part of the informal rules known as "eponyms". These arise spontaneously and we take them for granted, even if we have not considered their rigorous formulation or conducted a study to gather supporting evidence. The one we bring is named after its creator: Alberto Brandolini, a famous Italian programmer on Twitter.

Here's what Brandolin's principle says: the amount of energy required to disprove a nonsense, lie or hoax is an order of magnitude higher than what is required to produce it. Simply put, it takes a lot more effort to refute stupidity than it does to produce or maintain it.

This premise could not be more current, especially if we talk about social networks (RR. SS.). The amount of nonsense posted in these virtual spaces is practically immeasurable. Similarly, efforts to lead people out of error are also unsuccessful.

Brandolin's law

The origin of Brandolini's thought dates back to January 2013, on Twitter. After he got stuck discussing nonsense with strangers, the programmer started reading the book "Think Fast, Think Slow" by Daniel Kahneman. After he finished reading, he watched a televised debate between journalist Marco Travaglio and former Italian prime minister Silvio Berlusconi. The embarrassment it caused him was such that he formulated in a tweet elaborating his famous law.

Within hours, the approach went viral. Thousands of people agreed with this premise. Brandolini's intuition applies above all to issues such as fake news and cognitive biases. It is also known as the "Principle of Asymmetry of Stupidity" or "Asymmetry of Stupidity".

Currently, the public debate faces 2 main obstacles, which we analyze below:

Mungesa e të menduarit racional, e përshkruar si boshti i filozofisë që kërkon bazën për vendosjen e besimeve tona. Në vend të tyre janë një sërë pretendimesh ekstravagante të lindura nga urrejtja, hakmarrja, interesi vetjak dhe të gjitha llojet e emocioneve të ulëta.

Mungesa e informacionit të bazuar në fakte. Eshtë e lehtë të përpilosh një përfundim, pa asnjë provë mbështetëse.

Asimetria e budallallëkut

Në realitet duhet shumë pak për të shpikur marrëzira. Thjesht shkruani çdo budallallëk që ju vjen në mendje, dhe kaq. Problemi është se ka shumë njerëz të gatshëm të besojnë çdo gjë dhe kjo njohje është thjesht elozhi që kërkon marrëzia (Carbonell Castañer, 2012).

Për më tepër, siç përmend një artikull në revistën Historia y Comunicación Social, rrjetet sociale dhe interneti në përgjithësi rrisin polarizimin, duke promovuar analiza emocionale dhe të pasakta.

Pikërisht atëherë shfaqet përpjekja për të shtrembëruar dhe krijuar ato lajme të rreme ose gënjeshtra të kollajta. Në mënyrë paradoksale, nevojiten argumente të forta për ta bërë këtë. Pse? Ligji i Brandolinit i nënshtrohet 3 aspekteve asimetrike.

Asimetria e impaktit

Pretendimet e pasakta priren të kenë më shumë ndikim sesa përpjekjet e mëvonshme për t’i sfiduar ato. Për shembull, dikush që thotë se alienët do të na pushtojnë nesër, duke ndjekur parashikimet e “shkencëtarit të famshëm Pepito Pérez dhe The Simpsons”, ka të ngjarë të tërheqë vëmendjen; një aspekt tjetër është se ai arrin të bindë dikë.

Më pas, vërtetimi se Pepito Pérez nuk ekziston dhe se Simpsons nuk është një burim i besueshëm parashikimi, do të ketë më pak interes.

Asimetria e ruajtjes së kujtesës

Pretendimet fillestare të pabesueshme/të pabalancuara lënë një gjurmë më të thellë në kujtesë sesa përpjekjet e mëvonshme për t’i hedhur poshtë ato, edhe nëse janë shumë të vlefshme. Njerëzit e mbajnë mend pretendimin e Pepitos, më shumë se 50 ekspertët që e hodhën poshtë atë.

Asimetria e infektuesit

Kjo tregon se, në përgjithësi, ne priremi t’i perceptojmë ata që përhapin marrëzinë si të privilegjuar. Në vend të kësaj, ata që i kundërshtojnë shihen si persona që “prishin festën”. Njerëzit priren të pëlqejnë më shumë pretendimet magjike, të rreme por të fuqishme. Në këtë kuptim, ne jemi të joshur nga mundësia.

Zgjidhja sipas ligjit të Brandolinit: Injorojini!

We all have a vigilante inside us who is sometimes anxious to defend what we believe to be true. However, as Brandolin's law points out, sometimes we waste a lot of energy discussing nonsense with people who don't want to reason and who reject any argument, no matter how strong.

Therefore, the healthiest and most sensible thing to do is to ignore those stuck in absurd positions. The controversy only gained visibility; in fact, it can become an opportunity to assume the role of victim, a position in which they feel comfortable thanks to the secondary benefits they receive. / bota.al