Stil jete

Why are people in the Nordic countries the happiest and what can we learn from them?

Why are people in the Nordic countries the happiest and what can we learn from

The Nordic countries are always winners when it comes to the happiness race. Finland took first place for the sixth consecutive year in 2023, followed by Denmark and Iceland. But why are they so happy?

First, let's talk about money

Yes, the Nordic countries are all relatively rich and happy, but not all relatively rich nations are as happy as the Nordics. Singapore, one of the richest in the world, is in 25th place, while Saudi Arabia, the seventh richest in the world, is in 26th place.

The only money factor to consider is that the Nordic countries are known for low levels of income inequality, but researchers have not proven that it actually correlates with high life satisfaction.

It must be genetic, then?

Even if the answer to that question were a yes, that would only paint about a third of the picture.

Science has told us for years that genetics play a role in explaining people's satisfaction with their lives.

However, studies tell us that 60 to 70 percent of the variation in happiness among people is caused by environmental factors, so only the remaining 30 to 40 percent is attributable to genetics.

Is it because they are uniformly happy?

Vendet nordike renditen të gjitha lart në barazi, që do të thotë se pabarazia e lumturisë është praktikisht inekzistente. Shumica e popullatës së tyre e konsiderojnë veten të lumtur.

Cilësia e institucioneve qeveritare dhe bujaria e shtetit social

Të dhënat tregojnë se njerëzit janë më të kënaqur me jetën e tyre në vendet ku ka cilësi institucionale.

Institucionet qeveritare cilësore janë të suksesshme në uljen e niveleve të pabarazisë dhe kjo i bën njerëzit të lumtur sepse mendojnë se mund t'u besojnë institucioneve të tyre publike.

Besimi është jashtëzakonisht i rëndësishëm

Hulumtimet tregojnë se sa më të larta të jenë nivelet e besimit brenda një vendi, aq më të lumtur janë qytetarët e tij.

Një eksperiment në 2022 testoi ndershmërinë e qytetarëve duke hedhur 192 kuleta në 16 qytete në mbarë botën. Në Helsinki, 11 nga 12 kuletat iu kthyen pronarit.

Finlandezët priren t’i besojnë njëri-tjetrit dhe të vlerësojnë ndershmërinë. Nëse harroni laptopin tuaj në një bibliotekë ose keni humbur telefonin në tren, mund të jeni mjaft të sigurt se do ta merrni atë.

Moti nuk ka shumë ndikim në lumturinë tuaj të përgjithshme

Temperatura mesatare vjetore më e ngrohtë në Finlandën jugperëndimore është 6,5 °C.

Është e vërtetë që dimrat nordikë janë të gjatë, të errët dhe të ftohtë, dhe shumica prej nesh i lidhin temperaturat më të ngrohta dhe ditët e ndritshme me diell me lumturinë. Por gjetjet sugjerojnë ndryshe.

People adapt to the weather, which means that heavy rain, snowstorms and sub-zero temperatures usually do not affect the life satisfaction of those who are used to living in those circumstances.

Euronews.com article, translated and adapted by tiranapost.al