Stil jete

ShqipVille -€1

Një qytet i vogël e i madh. Një derë shqiptare, e para dhe e vetmja e këtij lloji. "Shqipville", mu në mes të një prej shesheve më tërheqës të Evropës, po kthehet në modelin më frymëzues të përfaqësimit të vërtetë dhe dinjitoz të komunitetit shqiptar në Belgjikë. Çfarë është kjo strukturë? Si u krijua dhe pse po tërheq kaq shumë vëmendjen? Ledja Canaj, gruaja që qëndron pas gjithë këtij inovacioni, na ka zbërthyer formulën e një gjetjeje që rezultoi sukses i padiskutueshëm

ShqipVille -€1

By Klaudeta Skënderasi/ On the evening of April 21 in the Grand Place, in the center of Brussels, there was more movement than usual. And it wasn't the crowds of tourists that flock to one of Europe's biggest squares on the first days of spring. They were all in front of the glass showcase of "Shqipville", at the entrance of which a red flag welcomes and escorts visitors from the four corners of the world, gathered for the next "Balkan sustainable fashion night" event.

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

Exactly the same scene, as a year or so ago, when "ShqipVille", a house where the spirit of Albanian is breathed, opened that glass door for the first time. And since that first evening, until today there are 515 days of full activity of a multi-functional, lively, visionary, promotional and especially successful structure with the name "Shqipville", which you have probably heard of. But if not, we are telling you that this Albanian house installed in the most frequented area of ​​Brussels, in the Grand Place, has a clear goal: to promote the values ​​of Albania and Kosovo, to provide information, to create connections, to encourage dialogue cultural between Albania and Belgium by promoting new talents, artists, organizing literary evenings, presenting writers, painters, sculptors, photographers (not only Albanians), bringing authentic gastronomic tastes and originality. Everything done in such a fine way, without those typical shouts, which, let's say, sometimes boil in our Balkan blood. And let's pause here, because there's a reason why that happened.

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

Those who have even once passed the door of "Shqipville", which is open every day of the week, have surely encountered the lady of the house, whose name is Ledja Canaj, who smiles and welcomes everyone with sweet words, who patiently tells everyone one by one what her vision and concept is and what she has created in essence.

ShqipVille -€1

"AlbaniaVille" was born a year ago, but it has been in my mind for many years. A project with a clear identity, to give voice to Albania and Kosovo and that I was very determined to realize. The first cell was the "Maison Culturelle Belgo-Albanaise" and then came the "AlbionVille", as a project that was initially only quarterly, but now has a long-term contract and with it many other plans to further develop the first concept of of this kind".

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

But why the first? Were there no Albanian cultural organizations or centers in Europe and beyond? Of course, there have been and there will be. But "ShqipVille" has no mission to present Albania to Albanians, it has no intention to be a place where Albanians gather, become nostalgic, celebrate their roots and enjoy traditions.

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

"Qëllimi është që ky të jetë një vend ku zhvillohet mendimi, ndihmohet integrimi, ku marrin jetë projekte ambicioze, ku krijohen qasje, ku përplasen ide, ku biznesi të gjejë fije lidhëse, ku emigrantët e ardhur rishtas të marrin përgjigje, ku të ketë një bashkëjetesë multikultutore dhe një sistem solid vlerash". Kështu e shpjegon Ledja vizionin, i cili kur u krijua në kokën e saj, flinte e zhvillohej aty, në vrapin e përditshëm për t'u pështatur me jetën e re në një vend të ri. Sepse edhe historia e saj e fillimit nuk ndryshon shumë nga ajo klasikja e vështirësive, lodhjes, pajisjes me dokumente...

"Kam ardhur në Belgjikë në vitin 2016. Kam jetuar më keq nga sa mund të jetojë gjithkush në Shqipëri. Është e pabesueshme jeta e një emigranti në kampet e refugjatëve, sepse ikja bëhet me idenë qe ti do mbërrish në një vend më të mirë. Por a është vendi më i mirë apo njeriu duhet të bëjë vendin? Është tjetër ta njohësh botën mes librave dhe lajmeve dhe është tjetër ta prekësh vetë. Dhe të gjithë ne refugjatët që ishim në të njëjtën çati, paçka se ndiheshim të ndryshëm nga njëri-tjetri, nga kultura dhe vendet nga vinim, për vendasit ishim të gjithë njësoj. Eksperienca ime si gazetare u bë instrumenti i mbijetesës time. E kam parë realitetin tim si temë, si një çështje jo personale por dhe si një dramë kolektive. Unë kisha nevojë që të njihja këta njerëz dhe bëja intervista në kamp. Gazetaria të jep mundësinë të mos paragjykosh njerëzit dhe racat dhe të jep një lloj mundësie që ti të zhvillosh empatinë, shqisën e përjetimit në lëkurë të eksperiencës së tjetrit. Nga ana tjetër, përballja me stereotipet për shqiptarët ishte një përkufizim ku jo vetëm nuk gjeja veten por as vendim që kisha lënë. Unë pashë lloj-lloj racash që më trembën, pastaj kur zgjodha që t'i njihja mes intervistave, ku i pyesja për llojet e konflikteve, kjo më shërbeu sepse nuk po i paragjykoja më njerëzit dhe në mënyrë shumë natyrale thashë edhe vendasit duhet të na njohin ne përpara se të na gjykojnë dhe gjithmonë kam besuar tek fuqia e kulturës dhe mesazhet universale që jep arti dhe e vetmja gjë që unë kam garancinë që është efektiv është komunikimi.

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

Një vit më pas unë dha vajza ime u instaluam në Bruksel dhe me gjithë eksperiencën që kisha pasur dhe sa dyer më ishin mbyllur vetëm për shkak të origjinës, unë e ndieja veten të pranueshme kur ata mendonin se isha angleze, italiane apo ruse. Por në momentin që thoja origjinën kisha përherë një "jo" për punë apo apartamente me qira dhe kjo ishte shumë e fortë. Si mund të mungojë gara në një vend që predikon demokraci dhe meritokraci? Kisha një bindje që po e njihja Belgjikën nga ujërat e zeza. E kam ndier veten dy vitet e para si në ondergrond. Por kjo eksperiencë e imja në fakt ishte një eksperiencë që na përfaqësonte të gjithëve dhe si mund të jetojë njeriu me ndjesinë që është i paparanuar? Kur ka bindjen se kontributi i tij do hidhet në plehra?

Ndërkohë që shihja se komuniteti shqiptar nuk ishte i mirëpërfaqësuar dhe jo se do ta zgjidhja këtë problem por do tentoja.

Projekti i shtëpisë së kulturës është shkruar në vitin 2017, një vit pasi kisha dalë nga kampi dhe isha vendosur ne Bruksel. Dhe "ShqipVille" është shtëpia e kulturës Belgo-Shqiptare (ende në miniaturë, pa muze të integruar të diasporës, siç është endrra dhe projekti i madh)".

ShqipVille -€1

Por nëse fillimisht idetë që i gjallonin në kokë ishin vetëm të sajat dhe të askujt tjetër, shumë shpejt filluan të dilnin në dritë. Sepse Ledja është nga ata njerëz që nuk i mbyll ëndrrat sirtarëve për t'u hedhur një sy në darkë duke psherëtirë "eh, kam pasur dikur një ëndërr". Ku ka dikur? Dikur është sot, është tani! Sa më shpejt. Kështu ka qenë që ditën e parë mes vrapit për mësuar gjuhën, krijuar pikat lidhëse, siguruar jetesën, pa e humbur busullën në asnjë moment, as atëherë kur i dukej sikur i kish lënë në Shqipëri të gjitha, kur sapo kish shkelur në vend të huaj dhe nuk dinte ku ishte marketi, kur gjendej e vetme me një fëmijë të vogël, kur s'kish ende punën e shtëpinë, kur miqtë e familja ishin aq larg e kur sërish nuk i dukej aspak fundi i botës.

ShqipVille -€1

Ishte e bindur se ideja e saj nuk ishte një fluturim ëndërrues, edhe pse shumëkujt në fillim mund t'i jetë dukur pikërisht kështu. Ideja e saj për të krijuar "ShqipVille" ishte më shumë një koncept i paaplikuar më parë, që tani pas më shumë se një viti ka tërhequr edhe vëmendjen e vendeve të tjera që duan të krijojnë "ShqipVille"-t e tyre në qendra të tjera evropiane. "ShqipVille" është kërkuar si française nga shqiptarë me integritet të lartë në diasporë, si në Londër, Selanik, Milano, Romë, Stamboll, Oslo, Duseldorf, Berlin, Hagë, Beograd, Paris, Athinë, Barcelonë, New York…".

Dhe ku janë të gjitha provat e renditura një e nga një mbi tavolinë. Ledja kishte të drejtë. Ajo po sillte një koncept të ri që funksionoi sidomos prej një strategjie që ajo e kishte jo vetëm të qartë por ishte e vendosur që do ta arrinte me çdo kusht: "Ideja ime do merrte jetë në Grand Place, sepse vetëm kështu do ishte e prekshme e aksesueshme dhe do jepte efektin e kërkuar". Dhe e arriti duke prezantuar një projekt jashtëzakonisht dinjitoz në strukturat përkatëse të komunës së Brukselit, duke marrë prej tyre një "ok" që i dha jetë një aventure që na përket të gjithëve. Jo më kot aty kanë shkelur deri më tani nga mijëra vizitorë.

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

Dhe jo vetëm kaq. Brenda atyre mureve zien.

"Kemi pritur nga 28.11.2022 e deri në prill, rreth 180 mijë vizitorë e me miliona të tjerë e kanë fotografuar apo parë nga vitrina.

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

Kemi realizuar më shumë se 4600 intervista me nacionalitete të ndryshme e vetë shqiptarët kanë deklaruar të dhënat e tyre te lista e « Friends of ShqipVille» më shumë se 9600 data.

Realizojmë kurse të gjuhës shqip falas tre herë në javë dhe kërkesa është më e madhe sesa numri i karrigeve që kemi…

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

Dy herë në jave kemi permanenca juridike falas dhe deri më tani kemi trajtuar 753 dosje juridike me ekspertët më të mirë në Belgjikë, duke iu ardhur në ndihmë të gjithë atyre që ndihen se e kanë humbur rrugën, në "ShqipVille" ka zgjidhje e përgjigje për çdo pyetje, sepse edhe vetë ne pyesim më të mirët për gjithçka që nuk dimë", shpjegon Ledja. Por këto janë aktivitetet e përditshme që gëlojnë në aq pak metra katrorë. Sepse pasi dritat fiken, vonë, projekte të tjera vazhdojnë të shkruhen e ide të tjera të marrin rrugë.

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

"Paralelisht me gjithë ç'ka organizojmë çdo ditë në "ShqipVille", kemi aplikuar për të realizuar në Shkodër fabriken e biçikletave (Green Albania). Një shembull se si diaspora mund të japë kontribute në vendet e origjinës, duke çuar atje më të mirën e Belgjikës (që ka dhe biçikletat veç çokollatave). Dhe nëse do të gjejmë mbështetjen e EU për financim, Shkodra mund të bëhet prodhuese, të shpërndajë në gjithë rajonin e të këtë eskluzivitetin e certifikimit të çdo eksperti dhe patentimin e çdo klienti".

"ShqipVille" është tashmë një histori e re, një burim idesh dhe gjendet fiks në mes të Evropës, i arritshëm, i prekshëm, i kuptueshëm për të gjithë ata që kalojnë aty e kuriozohen për të hyrë brenda. Në fakt, të huajt kuriozohen, kurse shqiptarët turren me vrap e iu ndritin sytë kur gjejnë një flamur të kuq aty ku nuk e presin.

ShqipVille -€1

ShqipVille -€1

Mund të jetë mbase një legjendë urbane ose një hipotezë jo dhe aq e bukur se këtej apo andej kufirit qofshin, shqiptarët nuk është se kanë ndonjë dashuri të madhe për njëri-tjetrin. Disa thonë se e kanë me provë e disa të tjerë bëjnë be e rrufe se është krejt e kundërta. Por duhet të kaloni një ditë në "ShqipVille" dhe do t'i përkisni përjetë grupit që mendon se ne e duam dhe e respektojmë njëri-tjetrin. Shqipville shërben edhe për këtë. Dhe tani ka kaluar më shumë se një vit, mund ta themi me bindje që është nja nga gjërat më të bukura që na ka ndodhur dhe nuk pati nevojë për vite të gjatë për ta kuptuar. Mbase sepse edhe ka thyer disa ligje që të diktojnë se një projekt do kohën e tij derisa të njihet, të pranohet, të frekuentohet. Derisa të japë provat, të fitojë besueshmërinë, të bëhet "markë" e njohur. Të gjitha këto ligje u thyen një e nga një që ditën e parë e deri në mëngjesin e sotshëm. Në "ShqipVille" shpesh duhet të presësh radhën për të bërë një vizitë. Të mbarojë një grup e më pas t'i lërë radhën grupit tjetër. Veçse një "problem" ndodh përherë. Ai grupi që ka mundur të hyjë i pari, rehatohet mirë e mirë, se edhe një gotë verë a raki shqiptare iu ofrohet, edhe bisedë e ngrohtë, e pastaj pyetja sjell pyetjen dhe Ledja i kushton secilit vëmendje dhe ua dëgjon historinë dhe kështu minutat bëhen edhe orë. Dhe këtu nuk e kemi fjalën fare kur ka aktivitete, mbrëmje letrare, degustim verërash të kantinave shqiptare apo ekspozita. Në ditë të tilla mund të ngelesh edhe duke pritur jashtë. Ndaj atij divanit të verdhë, i famshmi i "ShqipVille", tek i cili kush nuk është rehatuar, i duhet shtuar një i dytë, ose një i tretë... ose Ledja duhet të mendojë seriozisht për të ambient më të madh që të na mbajë të gjithëve.

"Përpara se të arrijmë te kjo ide që i përket të ardhmes, na duhet të përqendohemi në të tashmen dhe të themi se "ShqipVille" krijoi vetë identitetin e tij. Është shembull demokracie, është e lirë, ka integritet. Ka ekspozuar artistë e figura të Shqipërisë, Kosovës, Francës, Flandrës... Është një shtëpi në të cilën fliten 6 gjuhë të huaja. Por është një mision i mbështetur mbi sakrifica, një iniciativë që me përmasat që ka marrë nuk mundet më të mbahet vetëm nga një njeri, është një produkt që të gjithë ata që e vizitojnë ndihen pjesë e tij dhe që tashmë ka nevojë për mbështetje publike.


U themelua, u ngit, u mbajt e tashmë i duhet suporti i të gjithëve, në mënyrë që të vazhdojë e të zhvillohet. Dhe ka vetëm një kusht: politikën ta lëmë jashtë dhe të punohet për shtetin e jo për pushtetin". Dhe në këtë pikë, ajo që e ka krijuar gjithë këtë strukturë, është vërtet e prerë!

ShqipVille -€1

What happens inside "ShqipVille", you can find out every day on the Instagram page "Maison culturelle belgo albanaise", which is like a vibrant virtual city, where you will hear stories, see so many enthusiastic people, follow activities you will find a new adventure every day. And if you want this adventure to continue, you should go to https://www.leetchi.com/fr/c/shqipville-connecting-values-of-new-era-1789593?utm_source=native&utm_medium=social_sharing.

There you will show the support that "ShqipVille" needs to reach the next step, even if only with 1 euro! 1 euro to make tangible a long-awaited project for our community. Just click it and you'll find out what it's all about. It is the next step that will bring another and another... Ledja has a long list. Because at the end of the day, success belongs to those who deserve it and work hard for it, and how well it happens! But, there are some success stories like that of Ledja, which belong to all of us. The experience, still a baby, proved that in the middle of the biggest square of Brussels, since last November 28, one of the most beautiful Albanian events is taking place, standing up without the slightest support. It is up to us to make it last!