Tech

When is the right time for journalism to break away from Facebook?

When is the right time for journalism to break away from Facebook?

By Gilda-Nancy Horvath *

Closing your Facebook account is a good idea for many reasons. There has been a lot of talk in recent days about press freedom, because billionaire Elon Musk will buy Twitter. But for the full connection of journalism with Facebook, there has been no indignation for years. Why?

The social network Facebook has long become an integral part of our daily lives. I regularly receive emails from editorial executives with figures showing the Facebook clicks of the most successful articles. This is a way to motivate journalists. Motivation for what? When exactly did clicks on this social platform become one of the most important indicators for journalism? So important that I'm not sure if I can afford to close my Facebook account professionally. What would happen to the networks set up over the years, to the countless groups where important, endless topics pass? And what would come next? What is the alternative to sharing content that I think is socially important and I want to share, as I have learned to do for years on Facebook? If I no longer have access to this platform, is it possible that I continue to exist?

Deleting the account seems at first very annoying. It would be much easier to believe and be convinced that FB is for journalists only a means of distributing journalistic products.

Storytelling for algorithms?

And since we journalists found refuge on Facebook, Concern Meta has tried to go one step further. In the Meta Journalism project we learn to “tell stories that matter.” Now we need to learn to tell stories that the algorithms like so that the ads that are attached fit well with the content, the content, that comes from the newsrooms.

An alternative way would be, of course, for Meta to finally stop presenting the same, or rather below as professional journalistic content, as well as hate speech, fake-news and emotional expressions of thought. But this is not even up for discussion.

Instead of doing this Facebook prefers to continue with the acquisitions: in 2019 for local journalism in the world was given a grant of 300 million dollars. The money was given for news programs, partnerships and content. For the Facebook concern, this money is pocket money, but for the constantly poorly funded journalism and for the talented young people, who have to learn from the beginning to do storytelling according to the platform lines and not according to the journalistic way of working, they money is a lot.

Më në fund thonë përkrahësit e modelit, sektori i mediave ka vënë nën kontroll humbjet e krijuara gjatë shpërndarjes, humbje për të cilat frikësohet marketingu. Por unë mendoj, se në të njëjtin moment që ndodh kjo ne i japim lamtumirën integritetit tonë gazetaresk.

Fake News dhe dezinformim

Prandaj ne duhet të ndahemi nga Facebook-u. Edhe nëse në momentin e parë kjo shkakton dhimbje. Ne duhet të shkëputemi nga imazhi që kemi në kokë, nga fillimi i romancës sonë, kur i festuam mediat sociale si demokratizim i informacionit dhe duke qenë të infektuar ishim të gatshëm të injoronim rreziqet.

Së fundmi gjatë sulmit ndaj Capitolit në Uashington në fillim të vitit 2021, ne të gjithëve duhet të na jetë bërë e qartë se mediat sociale duhet të marrin përgjegjësinë. Shtrirja e Fake News dhe e dezinformimit, të cilat mund të përhapen pa pengesë, ishte më e rëndësishme se sa turbullimi i shkaktuar tek miliona njerëz, turbullim që u përshkallëzua në dhunë.

Koncerni mund të verë nën kontroll shpërndarjen e propagandës, vetëm se kjo do të kushtonte shumë më shumë para. Meta nuk është e detyruar ta bëjë këtë, sepse Meta është një koncern dhe punon sipas principeve të ekonomisë së stregut. Përfitimi është në plan të parë. Por cila është arsyeja për ne gazetarët, që të vazhdojmë të kontribuojmë në dominimin e informacionit nga ky koncern? Kur arrin momenti i duhur për redaksitë e kësaj bote, për të ruajtur pavarësinë e tyre dhe për t'i dhënë fund kësaj gjëje?

Një lajm të mirë e kemi megjithatë: Pavarësia është vetëm iluzion. Ne lëkundemi duke besuar se Facebook-u edhe sot do të na garantojë një shtrirje të mirë. Por ndërkohë e dimë shumë mirë që kjo gjë nuk është e vërtetë. Sepse ndërkohë algoritmi kujdeset që ne të mos e arrijmë kurrë shtrirjen e dëshiruar ose të ëndërruar, sepse ne nuk luajmë me rregullat e Storytelling të platformës ose sepse thjesht, ne nuk paguajmë për shtrirjen e përmbajtjeve tona.

"Safe Spaces"

Ka ardhur koha për gazetarinë që të ecë në rrugën e vet dhe t'i marrë vetë në dorë zhvillimet në shpërndarjen e informacioneve digjitale. Gazetari e pavarur do të thotë edhe që të paktën ne të përpiqemi që të krijojmë platformat tona, të krijojmë vendet që përmbushin kërkesat dhe prezantojnë "Safe Spaces” për ata që kërkojnë informacion të besueshëm dhe të sigurt. Dhe një ide tjetër këtu: Gazetarët duhet të bëjnë gazetari në kohën që punojnë. Marketingu është tjetër gjë.

Llogaria ime në Facebook është deaktivizuar ndërkohë. Për të lexuar dhe ndjekur artikujt e kolegëve të mi, unë kam shkarkuar aplikacionin e Deutsche Welles. Është shumë këndshëm që të lexosh artikujt pa u ndërprerë nga videot shokuese dhe fjalimet që nxisin urrejtjen.

Prandaj trendi dhe Hashtagu im i preferuar për vitin 2022 është #leavefacebook. Dhe nëse kjo gjë nuk është kthyer ende në trend, duhet të kthehet menjëherë. Sepse në gjithë preferencat për të diskutuar modelet e biznesit në sektorin e mediave, ne duhet të kthehemi mbrapsht tek vlerat tona: Informacioni i vlefshëm është e drejtë njeriu. Pushteti mbi informacionin, dizajnimi i informacionit, vendet në të cilat duhet të përgatitet dhe shpërndahet informacioni, të gjitha këto kanë aktualisht të njëjtën vlerë me pushtetin për interpretimin e realitetit.

Ne ose largohemi nga Facebook ose ia lemë në të ardhem Meta-s marrjen e vendimeve dhe interpretimin se çfarë duhet të mendojnë njerëzit se është e vërtetë. Ky është çmimi që paguan gazetaria për shtrirje më të madhe tek e vërteta./DW

* Gilda-Nancy Horvath is a journalist and Roma activist. She founded in 2017 the Medium Romblog platform with information on Roma and Sinti.