Tech

STEM, the digital generation program announces its first winners

STEM, the digital generation program announces its first winners

STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), the program of the new digital generation in Albania, the application of which started only a few months ago, after the signing of the memorandum of cooperation between the Vodafone Albania Foundation and the Ministry of Education and Sports, has started application with the training of students aged 12-14 years and teachers in 12 schools in the country.

STEM, the digital generation program announces its first winners

The first phase of this project was finalized today in an event that was organized in the premises of Tirana European Youth Capital, where the best coding projects were presented and awarded with prizes. The participants in the trainings were from all 12 schools, representatives of the Vodafone Albania Foundation, the Ministry of Education and Sports, the SciCo organization and other STEM partners.

STEM, the digital generation program announces its first winners

The first phase of the “Generation Next” project was developed with the STEM methodology, as defined in the memorandum of cooperation, for about 250 students and their teachers, in a time interval of two and a half months.

Në fazën e konkurrimit u paraqitën 51 projekte të realizuara nga nxënësit, prej të cilave 39 ishin Arduino dhe 12 app inventor. Në fazën finale të konkurrimit u përzgjodhën 10 projektet më të mira nga juria, e cila përbëhej nga Admir Malaj, CEO i Alpha Plan NGO/Code for Albania, Hilda Helga Laszlo, Drejtore e IT-së në Vodafone Albania, Majlinda Mehmetaj, përfaqësuese e Ministrisë së Arsimit, Gerti Boshnjaku, CEO i Albania Tech, Theo Anagnostopoulos, president i SciCo NGO.

STEM, the digital generation program announces its first winners

Projektet e realizuara ishin të gjitha zgjidhje të mirëmenduara teknologjike për të përmirësuar, lehtësuar apo bërë më të sigurtë jetën në komunitet. Fëmijët kishin realizuar produkte që iu vijnë në ndihmë njerëzve me aftësi të kufizuara, që promovojnë agroturizmin apo e bëjnë më të sigurtë ambientin shkollor. Madje projekti që meritoi çmimin e parë, realizuar nga nxënësit e shkollës “Sulë Harri” në Elbasan, titullohej pikërisht “Shkolla që duam”, ku përmes kodimit, shkolla mund të bëhet një ambient më i sigurtë. Çmimi i dytë shkoi përsëri për një tjetër grup nxënësish nga shkolla “Sulë Harri” në Elbasan dhe çmimi i tretë për shkollën “Neim Babameto” në Durrës.

Mësuesja Valentina Ismaili, mentorja e grupeve fituese të vendit të parë e të dytë, u shpreh se: “Nëpërmjet këtyre projekteve që realizuam, kuptuam se është teknologjia ajo që u jep zgjidhje shumë problemeve në jetë.”

Drejtoresha e Përgjithshme e Vodafone Albania, Katia Stathaki, u shpreh entuziaste për aftësitë digjitale të nxënëse në moshë kaq të re. “Si CEO e një kompanie teknologjie jam shumë e lumtur të shikoj se kemi arritur të nxisim ide smart në mendjen e gjeneratës së re. 10 vjet nga sot, shpresoj t’ju shikoj të dilni në titujt e lajmeve, si emra të mëdhenj në fushën e kodimit.”

E pranishme në këtë event, Ministrja e Arsimit Evis Kushi, u shpreh se: “Nuk e mendoja që në një përiudhë kaq të shkurtër, rezultatet e këtij projekti do të ishin kaq domethënëse dhe nxënësit do të ishin kaq të përfshirë, bashkë me mësuesit. Kemi plan që edhe vitin e ardhshëm, jo vetëm në 12 shkolla, por edhe në 30 shkolla, deri në fund të projektit, në fund të tre viteve, të kemi gjithsej 60 shkolla.”

Ndërsa presidenti i SciCo NGO, Theo Anagnostopoulos, iu referua të rinjve si e ardhmja e Generation Next. “Përgjatë këtij udhëtimi, ju i dhatë zgjidhje disa problemeve sociale nëpërmjet STEM, duke plotësuar kështu fazën pilot të këtij projekti, që shpresoj ta keni shijuar.”

STEM is funded by the Vodafone Group Foundation, as part of the strategic agenda for digital empowerment in Europe (investing 40 million euros in European markets) and which will be extended over the next 3 years. Digital literacy is part of Vodafone's objectives. Times are changing, students are changing and it is essential that the education sector keep pace with the 4th industrial revolution that is coming, namely the technological revolution. The European Union is providing 3 billion euros in funding, ie 3 billion euros out of 9 in total of the package intended for the digitalization of the Western Balkans. Vodafone Albania is the first private company allowed to approve a curriculum in the public education system in Albania.

* This article is sponsored